БСП се усъмни: Да не би Борисов да е помолил Ердоган да пусне мигрантите към България?

От началото на годината над 17 600 души са опитали да влязат у нас нелегално

30.07.2021 | 13:55 Редактор: Юлия Христова

Депутатите отново изслушаха вътрешния министър Бойко Рашков. Този път за миграционния натиск към страната ни. 

Има засилен мигрантски натиск към страната ни, но потокът е далеч по-слаб в сравнение с 2015 година, отчете пред депутатите вътрешният министър. Основен фактор остават конфликтите в Близкия изток.

"Концентрацията на значителен брой мигранти на територията на Турция и Северна Гърция е предпоставка за увеличаване на незаконния трафик и към България. Затварянето на балканския маршрут наложи мигрантите и каналджиите да разработват нови методи в търсене на алтернативни маршрути. Увеличаването на миграционния натиск към България се дължи както на подходящите климатични условия през летния сезон, така и на въведените облекчения на мерките срещу коронавируса", каза Рашков.

От началото на годината над 17 600 души са опитали да влязат у нас нелегално. Само за последните два месеца задържаните лица са близо близо 200, а опитите за навлизане на наша територия са над 7000. Статистиката предизвика реакция на бившите управляващи. 
 
"Вие, като министър на МВР, основната задача е да премахнете условия, които биха върнали България в страните, които поддържат канали към Западна Европа", посочи Младен Маринов от ГЕРБ-СДС.

"Да не се опитваме да прехвърляме несгоди с години на служебния кабинет от два месеца", отвърна Рашков.

От левицата намекнаха за съмнения, че натискът по границите ни се е засилил след срещата на бившия премиер Бойко Борисов с турския президент Реджеп Ердоган.

"Остава въпросът дали Борисов не е помолил своя приятел да бъде пуснат потокът мигранти - това не е за първи път", заяви Атанас Зафиров от БСП.

"Самият министър призна, че има миграционен натиск. Не отговори на нито един въпрос. Едва ли не Борисов беше обвинен в държавна измяна, че е бил при Ердоган, така било договорен натискът. От Гърция 12 пъти увеличен, а от Турция 10 пъти, дано са му известни на Рашков тези факти, а и на Радев, който се срещна с гръцкия си колега - дали пък той не е договорил натиск", коментира Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС.

Към момента на границите са командировани близо 300 служители на вътрешното министерство. При необходимост има готовност да се включи и Министерството на отбраната.

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК