ГЕРБ внася промени: Искаме пълно равенство между машините и хартиените бюлетини

Веднага да се коригират тези грешки, които бяха допуснати в ИК, категорични са от партията

30.07.2021 | 12:36 Редактор: Десислава Атанасова
ГЕРБ внася промени: Искаме пълно равенство между машините и хартиените бюлетини

Внасяме спешен законопроект за изменение и допълнение на Изборния кодекс. Това съобщиха от ГЕРБ в парламента. 

"С оглед на обстановката, смятаме, че бързо трябва да се гледа той. Ако ще има нови избори, искаме веднага да се коригират тези грешки, които бяха допуснати в ИК на Разпети петък. Искаме да се въведе пълно равенство между гласуването с машинни и хартиени бюлетини. Във всички секции да има и хартиени, и машинни бюлетини и на гражданите да се даде възможност да гласуват както пожелаят, за да се избегне този спад в избирателната активност", настояват от ГЕРБ.

А в секции в чужбина, които не са членки на ЕС, да се осигурят технически лица, които са български граждани, искат още от ГЕРБ. Техническият софтуер и машините за гласуване да бъдат собственост на българската държава. Искат също така и преброяване на всички контролни разписки. При разлики между машинно преброяване и контролните разписки, да се приемат контролните разписки.

Дани Каназирева твърди, че това предложение е разумно и обезпечава сигурността на вота, съобщава БГНЕС.

ози ИК беше направен за предишните избори, а изборното законодателство трябва да се прави дългосрочно и да гарантира равното избирателно право, което беше нарушено на 11 юли", добави тя. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК