Спас Иванов: Възможността за шпиониране вече е в джоба ви

Всеки телефон е мини шпионски софтуер, допълва експертът

26.07.2021 | 16:00 Редактор: Таня Харизанова

В предаването „Брюксел 1“ гостува експертът по киберсигурност Спас Иванов.

По повод разразилия се шпионски скандал с „Пегас“, Спас Иванов коментира, че с мобилния телефон в джоба не сме защитени.

„Винаги е било така, колегите, които са стигнали до извода, какво може „Пегас“, просто тази незащитеност стига до нови нива. Иначе, по принцип винаги сте били незащитени. В момента, в който носите шпионски, мини шпионски софтуер или мини шпионско устройство в джоба.

Тоест, всеки телефон е мини шпионски софтуер, така ли?

„Да. Като цяло основните комерсиални платформи като Фейсбук, като Гугъл, така или иначе ви шпионират със съвсем комерсиална цел. Предварително се съгласяваме. Въпросът е, че възможността е там. Възможността за шпиониране е там, вече е в джоба ви. В момента, в който обаче някой реши като NSO Group, да я развие до следващо ниво, много трудно има връщане назад. Разбирате ли къде е всъщност уловката? Веднъж отворена кутията на Пандора, нещата изглеждат много трудни да се върнат обратно по местата си, както са били преди време“.

Отворихме ли кутията на Пандара? Защото виждаме всъщност до какви нива стига подслушването. Президентът Макрон си смени и телефонния апарат и номера, заради възможността да е бил подслушван. Същевременно Франция започна разследване на това, дали президентът ѝ е бил подслушван и следен.

„Мароко всъщност е един от клиентите на „Пегас“. Саудитска Арабия също. Френските служби имат подозрения, че именно от Мароко е дошло, от Мароканските сили за сигурност е дошло подслушването, евентуално ако има такова, разбира се, ако се докаже. Ако това се окаже вярно, подозирам грандиозен международен скандал. Особено между двете държави, имайки предвид колко са близки те икономически, политически и всякак. Като цяло софтуера на практика дава неограничени възможности за следене на този, който го контролира. Това, което е учудващото в случая е лекотата, с която може да се сдобие с него атакуващия. Имам предвид с достъп до вашата информация. За да се зарази, да се шпионира един телефон, вие не трябва да предприемате абсолютно нищо. Тоест, достатъчно е те да ви изпратят едно съобщение по Whatsapp или през смс или през iMessage и вие няма да получите нито нотификация, нито ще чуете това съобщение, нито ще го видите някога на екрана. В това време на заден фон, буквално на фонов режим, както му казваме ние, без абсолютно никаква индикация, софтуерът ще свали всичките компоненти, от там на татък ще започне да изпраща на командния център информацията, която е поискана от вашето устройство. Което, пак казвам, на практика е безгранично

Колко опасно е това, големи лидери, големи фигури в световната политика са били обект на интерес на тези, които са закупили софтуера ? А ние всъщност не знаем кой точно ги е следил. Най-вероятно и това някой ден ще се разкрие, но тук става въпрос за дипломация на високо ниво, междудържавни отношения, може би става въпрос и за търговски отношения между две страни.

„Има сведения, че всъщност този софтуер е използван за подслушване или по точно за извличане на информация от устройства на редица бизнес лидери, крупни бизнесмени. Като цяло продуктът е от една много особена сфера, тъй като НСО се занимава с отбранителни технологии и като такава компания нейната дейност и търговската всъщност политика на компанията е силно регулирана от еврейското правителство. Ако е преминало през одобрение на правителството на Израел, няма как да търсите отговорност. Този софтуер струва стотици милиони долари.

Кой може да си го позволи?

„Не са много държавите, които могат да си го позволят. Обикновено това са държави, които нямат публичен контрол върху разходите. Съгласете се, че това, ако се случи, да речем, в Германия или в Холандия, където всеки разход на правителството е публичен, ако в един момент излязат от джоба на данъкоплатеца няколкостотин милиона долара в посока Израел за софтуер, който шпионира техни граждани, това ще предизвика не само повдигане на вежди, ами оставки.

Унгария се оказа единствената засегната държава?

„Унгария се оказа единственият европейски клиент на NSO Group. Сега много хора определят Орбан като някакъв странен вид диктатор, други пък го определят като патриот. Аз не искам да влизам в определения точно какъв е Виктор Орбан, но при всички положения много сериозни въпроси предизвиква наличието на този продукт в Унгария. Тъй като се оказа, че десетки опозиционни журналисти са в списъка на Гардиън. Техните устройства безусловно са следени. Унгария дори не го отрича.

Цялото интервю гледайте във видеото!