Екатерина Захариева: Шансовете за правителство са големи

Петър Витанов: Хората искат работещо правителство

26.07.2021 | 16:00 Редактор: Таня Харизанова

В предаването „Брюксел 1“ участваха Екатерина Захариева, бивш министър на външните работи и Петър Витанов, евродепутат от БСП.

Какви са шансовете този парламент да излъчи правителство?

Захариева: “Според мен са големи. Видяхте на първия ден при гласуването за избор на предстедател на парламента, който всъщност е тестът, така да се каже, дали може да се сформира правителство. Единият кандидат беше г-н Кристиан Вигенин, излъчен от БСП, другият беше от ИТН г-жа Ива Митева. Тя беше подкрепена с гласовете на ИТН, на ДБ, на “Изправи се! Мутри вън!” и на ДПС. Така че, очевидно има мнозинство, то може да бъде формирано, както и ИТН се обявиха, те започват консултации с ДПС. Така или иначе с всички политически партии, без ГЕРБ, но мисля, че вече става ясно на всички. Това, което се говореше, е, че очевидно има връзка и преливане на гласове, поне в моя район е много видимо, аз съм от смесен район, където се забелязва преливане на гласове от ДПС към „Има такъв народ“. Гласуването в парламента също показва това. Много се надявам българските граждани да не бъдат излъгани и ако се състави това правителство, то да бъде съставено с ясни програми и правила, а не задкулисно управление.

В БСП наблюдавате ли такова преливане и какви са шансовете за ново правителство?

Витанов: Според мен също големи, защото нагласите на обществото са подобни и хората искат работещо правителство. Виждам, че има подобни нагласи и в рамките на настоящия парламент. Не само заради гласуването за председател на парламента. Не бих казал, че е чак толкова показателно. Виждам сближаване между политическите платформи на доста политически партии и то свързани включително от социалната политика, през здравеопазването,през други сфери, правосъдна система и тъй нататък. Тоест, аз очаквам все пак да има някаква сглобка. Надявам се тя да не е просто механична.

Тай като за съжаление фрагментацията на политическия живот е такава, че минимум 4 партии са необходими да подкрепят едно правителство. Но виждаме, че това не е нещо ново. Голямата фрагментация е характерна за обществено политическия живот в цял свят, включително и в Европа. Подобна сглобка, ако не е механична, ако се основава на принципи, на приоритети и на конкретни политики, смятам, че може да издържи поне година, година и половина, но тя трябва да бъде по различен начин представена. Да, отговорността е на ИТН като партия победител, и да, не може да се представя ултимативно предложение за правителство не само заради начина, по който беше представено, посредством извиване на ръце, но и заради персоналния състав и най-вече заради политиките. Аз съм ляв човек, за мен приватизация на банки и концесиониране на магистрали не са сред основните приоритети. Аз искам да видя силна и ясна социална политика. Нещо, от което имаме нужда. И ако в крайна сметка се предложат подобни политики, смятам, че и БСП има основание на преосмисли своето решение.

Захариева: Силно се надявам, надявам се да се успокоят страстите. Да разберат партиите на протеста, че вече са управляващи и носят отговорност за хората, хубаво е, искаха да управляват. Ето, започнете, предлагайте политики, нека да започнем да изменяме законите, нека да започнем да работим.

Витанов: Това, което аз смятам, няколко негативни неща, които аз видях в доклада, които мисля, че са всеобща констатация. Необходимо е подобряване и на законодателния процес, без тези тарикатлъци, с извинение за жаргонния израз, които минаваха в българския парламент – да се пропусне общественото обсъждане и чрез преходни, заключителни разпоредби между четенията да се променят абсолютно различни закони. Искам да кажа, че моето мнение е, че двама министри в служебния кабинет направиха повече за правосъдната реформа, отколкото ГЕРБ за 12 години, защото в крайна сметка поставиха същността на въпроса, както за главния прокурор, за функциите и дейността на ВСС, така и за Бюрото за защита на свидетели. Ами то се оказва, че нямаме защита за свидетели. Как да имаме ефективно правосъдие тогава? И в същото време, 51 промени в Закона за съдебната власт за 12 години или 18 промени в закона за обществените поръчки виждаме в резултата.

По отношение на законодателствата и липсата на обществено обсъждане, когато изменяш един закон и с преходните му разпоредби, вкарваш изменение в друг закон.

Захариева: Това няма как да се спре, защото понякога изменението на един закон води до необходимостта за изменение на друг закон. Ако ние не направим това, просто ще има противоречия между изменения закон и тези, които са свързани с него. Проблемът е наистина в законодателните инициативи на народните представители и тъй като и в миналия доклад имаше такава констатация, мога да кажа, че в 45-я парламент, когато се изменяше правилника на парламента, ние, ГЕРБ, предложихме изменение в правилника по отношение на законодателните инициативи на народните представители. Ето, виждате, че имаме една обща основа, по която да работим заедно.

Какво да очакваме от следващия доклад? Отново същите неща ли като констатации?

Витанов: Това, че в един доклад се усмихват от Брюксел, съвсем не означава, че го харесват. Аз очаквам наистина да видим промяна и да видим някакво развитие, въпреки този дипломатичен тон. Защото във всяка една глава пише, че предизвикателствата остават, за мен е тъждествено на работата не е до край свършена. Аз очаквам наистина да видим промяна и да има някакво развитие, въпреки този дипломатичен тон, който позволява различна интерпретация, аз очаквам да има промяна в четирите стълба, които са обект на обследване на тези закони. И се надявам да не се срамувам като го чета.

Захариева: Аз също се надявам да има промяна и се надявам на конструктивен и професионален дебат, дори и да имаме политически различия. Ние не сме съгласни с избор на главен прокурор като политик, пряко, както се избира президент. Не сме съгласни с избора на главен прокурор от парламента. Но имаме много основи и общи неща. Ако прочетете програмите на повечето политически партии, всъщност ние имаме много добра основа, на която да стъпим и да започнем да работим.

За главния прокурор е основно различие.

Захариева: Начинът на избор, но отношението на ВВС, на инспектората, според мен голяма част от идеите ни съвпадат. Така че и тук, по отношение нуждата от контрол, ние не само че го говорихме, ние го внесохме в парламента и то беше прието. За мен има шанс, стига разбира се политическите партии да започнат да си говорят, а не само да се обиждат в парламента. Грозно е, хората няма да ни го простят това. Грозно е! Грозно е да се заплашваме, грозно е да се обиждаме. Грозно е един служебен министър да си позволява да казва, че ще се саморазправи, да го оставят, за да може да се саморазправи с един политически лидер. Трябва да започнем да работим.

Целия разговор гледайте във видеото!


1
1 rate up comment rate down comment 0
Читател
преди 2 години
"Шансовете за правителство са големи." Драга Марийке, мислех те за по-умничка, забрави ли мечтата на Фигуранта за президентска република и Евразия! А тази мечта може да се реализира не чрез ново правителство , а чрез оставане във властта на служебното правителство, което да осигури втория мандат на "натовския генерал". Добре, че скоро ще има Видов ден и всеки ще си получи заслуженото, нищо че някои ***.мотници са толкова много убедени в победата на злото, но те няма представа какво ги чака. Сигнализирай за неуместен коментар