Кацаров: Задължителна карантина, ако на границата се покаже само сертификат за ваксинация

Карантината отпада, ако до 24 часа се направи PCR тест и той е отрицателен

29.07.2021 | 21:00 Редактор: Елеонора Танева
Кацаров: Задължителна карантина, ако на границата се покаже само сертификат за ваксинация

Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров издаде три заповеди, с които въвежда временни противоепидемични мерки на територията на страната. Те са свързани с решението на Министерския съвет за удължаване на извънредната епидемична обстановка до 31 август.

Българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване в България и членове на техните семейства, идващи от "червена зона", които представят при влизането си в страната един от следните документи: валиден цифров Ковид сертификат на ЕС за ваксинация или за преболедуване (или аналогичен документ, съдържащ същите данни), или отрицателен резултат от проведен до 72 часа преди влизане в страната PCR тест (удостоверено чрез валиден цифров Ковид сертификат на ЕС за изследване или аналогичен документ), се поставят под 10-дневна карантина. При предоставяне по електронна поща на документ, показващ отрицателен резултат от проведен до 24 часа от влизането в страната PCR тест, директорът на съответната регионална здравна инспекция може да отмени издаденото предписание за поставяне под карантина. 

Децата от 12 до 18 години, които пристигат на територията на страната от държава, попадаща в "червена зона", се допускат при представяне на отрицателен резултат от проведен до 72 часа преди влизане в България PCR тест, удостоверено чрез валиден цифров Ковид сертификат на ЕС за изследване или аналогичен документ, съдържащ същите данни. В случай, че не представят такъв документ, те се поставят под 10-дневна карантина. 

За децата, които са български граждани или лица със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване в България, карантината може да бъде отменена, ако до 24 часа от влизането в страната бъде проведен PCR тест и той е отрицателен.

Заповедта влиза в сила от днес.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 0
Noname
преди 2 години
Айде пак глупости. За какво се ваксинирахме тогава? Сигнализирай за неуместен коментар