Явор Нотев: Сигналът на Рашков няма да доведе до дело срещу Иван Гешев

Вътрешният министър търси обществено внимание, смята юристът

29.07.2021 | 21:45 Редактор: Елеонора Танева

"Сигналът на служебния вътрешен министър Бойко Рашков срещу главния прокурор Иван Гешев, който стигна до Специализираната прокуратура, е с предизвестен край. Мисля, че този сигнал няма да стигне до дело срещу главния прокурор", прогнозира адвокат Явор Нотев в студиото на "Денят ON AIR".

Според него не е случайно това, че Рашков изпрати сигнала не до Спецпрокуратурата, а до Националната следствена служба. 

"Целта вероятно е била сигналът да премине през една спирка, на която да се коментира, след това да се пренасочи и да предизвика  реакцията на обществото. Във всичко това личи стремежът да се намери обществен отзвук от предприетите действия на служебния министър и печелене на обществена симпатия към тази кауза - "Главният прокурор трябва да бъде незабавно отстранен от неговия пост", коментира юристът.

Той предупреди, че с подобни действия има риск от подронване на държавността и авторитета не на самия човек Иван Гешев, а на институцията, която представлява. 

"Всеки от предишните главни прокурори, и Никола Филчев, и Борис Велчев имаше своя почерк и критици. Прокуратурата просъществува през тези години. Нямаме право да кажем, че сегашната физиономия на прокуратурата не ни харесва и ще я сменим", категоричен беше Нотев пред Bulgaria ON AIR.

Юристът е убеден, че проблемът с политическата зависимост няма да бъде решен само със смяната на една фигура като главния прокурор. 

"Много внимателно трябва да се подходи към една цялостна реформа, ако тя е необходима. Веднъж вече се мина през темата за прокурор, който да контролира главния прокурор и се зададе въпроса "Кой ще контролира контролиращия", отбеляза гостът в студиото.

Той е убеден, че съдебната система може да функционира добре и след закриването на Специализирания съд и Специализираната прокуратура. 

"Правната система е съществувала дълго и без специализирано правораздаване. Създаването му буди съмнение за извънреден съд, което противоречи на Конституцията. Биха могли да се преструктурират другите съдилища и да гледат тези дела, които са в момента в Спецсъда", коментира Нотев. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК