МЗ: Спешните медици не са разбрали правилно как се изчисляват бонусите

Ако някой не е работил с пациент с Ковид-19 през месеца, тогава няма да получи допълнителни пари

29.07.2021 | 20:13 Редактор: Елеонора Танева
МЗ: Спешните медици не са разбрали правилно как се изчисляват бонусите

От Министерството на здравеопазването уточниха как ще се изчисляват бонусите за медиците, които са в пряк досег с пациенти с Ковид-19. Спешни медици заявиха готовност за протест, след като изчислиха, че ще получават по 0,11 лв./мин. за работа с Ковид пациенти.

Право на допълнителни възнаграждения имат медицински и немедицински персонал, които през месеца са имали пряк досег до пациент с доказан Ковид-19, пише в уточнението на Министерството на здравеопазването..

Ако конкретно лице - медицинско или немедицинско/служител през определен месец не е имал досег до доказан с Ковид-19 пациент, то той не попада за съответния месец в разпределението на средства за допълнително възнаграждение.

Самият размер на допълнителното възнаграждение е до 1000 лв. чисто при пълен отработен месец, или сума - пропорционална на отработеното от лицето време през месеца –  не времето в пряк досег до пациент с доказан COVID-19, а реално отработено за месеца време, уточняват от МЗ.

И дават пример:

След изтичане на календарен месец е видно кои екипи/лица – медицински или немедицински, са осъществявали дейности в пряк досег до пациент с Ковид-19 Това автоматично им дава право на допълнително възнаграждение за работа при неблагоприятни условия. Ако приемем условно месец с 20 работни дни по 7-часово дежурство, то при 140 отработени часа – пълен месец, се дължат на лицето 1000 лв.

Ако някой е имал 4 дежурства по 7 часа, то за отработените 28 часа ще получи приспадащата се част от 1000 лв., което в случая е 200 лева, независимо от възможността само в едно от четирите си дежурства да е имало контакт с пациент с Ковид-19.

Възнаграждението не зависи от часовете, през които лицето е осъществявало спешна помощ на пациент с Ковид-19, а от всички отработени часове през месеца, подчертават от МЗ.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК