Спешни медици готови за протест заради Ковид бонусите им

Те ще получават по 6,49 лв. на час, но трябва да отчитат работата с пациенти с коронавирус по минути

29.07.2021 | 19:00 Редактор: Искра Ангелова

Спешни медици в стачна готовност заради методиката за допълнително заплащане на труда им по време на пандемията, определена от здравното министерство. Според новоиозготвените правила медиците, които не работят в специализирани отделения, ще получават по 6,49 лв. на час, но трябва да отчитат работата с пациенти с коронавирус по минути.

Само 11 стотинки на минута - толкова ще взима Димитрия Димитрова от Спешна помощ - Пазарджик, както и всички останали медици - шофьори, фелдшери и медицински работници, които не работят в специализирани Ковид отделения. Възнаграждението е определено от методиката за допълнително заплащане на труда им по време на пандемията. 

Тези средства ще се полагат само при работа с пациенти с доказан Ковид-19. Спешните медици са готови на протест.

"Ще направим един протест, ще преминем и към следващ, но няма да оставим някой да се подиграва с нашия труд, някой да се подиграва с нашия риск. Рискът, който ние поемаме, отивайки в неизвестност, никак не е малък. Всички поемаме еднакъв риск, отивайки при нашите семейства - шофьор, лекари, мед. сестри", коментира Димитрия.

За да получат допълнителното възнаграждение, медиците ще трябва да водят отчет за прекараните минути с пациентите с Ковид-19. Шофьорите на линейките също смятат, че тази методика ще ги ощети спрямо труда им.

"Ние не участваме в прегледа, но това, че го взимаме, носим го с количката, трябва да го свалим по стълбите и да го качим в линейката. Аз трябва някакъв апарат ли да си нося, за да сметна колко минути съм го носил. Бях заразен миналата година, заразих моето семейство, всички минахме през Ада", каза шофьорът на линейка Любомир Атанасов.

От Националната асоциация на работещите в спешна медицинска помощ написаха писмо до министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров. Обръщението им иронично е наречено "Благодарствено писмо". 

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
ненаситни
преди 2 години
Бяла мафия! Само да припомня, че бяхме рекордьори по смъртност от КОВИД в СВЕТА! А не малко хора се заразиха в болниците... Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
бяла мафия
преди 2 години
Абе, тия много се оядоха? 11 ст на минута малко ли е? Сметнете го за месец! Това е допълнително заплащане извън заплатата! Защо сме страната с рекорди по брой починали от КОВИД? Защо средната смъртност в света е около 2%, а у нас е 4,5%? Затова ли въртят далавери с клиничните пътеки и източват Здравната каса? Сигнализирай за неуместен коментар