МЗ: При колективен имунитет и неваксинираните са защитени, но ще трябва трета доза

Мутирането на вируса ще изисква редовно подновяване на ваксината

29.07.2021 | 15:05 Редактор: Елеонора Танева
МЗ: При колективен имунитет и неваксинираните са защитени, но ще трябва трета доза

При достигане на колективен имунитет срещу Ковид-19 дори и хората, които поради здравословни причини не могат да бъдат ваксинирани, са защитени. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването, цитирайки проф. Мариана Мурджева, ректор на Медицински университет - Пловдив и началник на лабораторията по микробиология в УМБАЛ "Св. Георги" - Пловдив.

Заразяването става по-трудно, защото вирусът трудно циркулира сред ваксинираните и с малка вероятност се предава и на неваксинираните.  

Според повечето експерти, ако 70% от населението има имунитет срещу Ковид-19, най-вероятно веригата на инфекцията ще бъде прекъсната.

Ваксинирането цели да изгради имунна реактивност като насочва имунната система да създава антитела и имунни клетки срещу вируса или частици от него, пише БТА.

Най-голямо значение след преболедуване или ваксиниране имат т. нар. "неутрализиращи" антитела, които са способни да предотвратят проникването на коронавируса в организма чрез блокиране на неговия S-aнтиген, който се свързва с нашите клетки.

Дори и антителата да намалеят след няколко месеца, организмът е защитен с помощта на Т-клетки, в които се съхранява паметта за прекараната инфекция. Те продължават да играят роля, независимо от намаляващата концентрация на антителата. Дори и при липсата на антитела, някои хора остават защитени от болестта, благодарение на Т-клетките.

Мутирането на вируса обаче ще изисква редовно подновяване на ваксината с новите варианти.

Преболедуването от Ковид-19 не гарантира, че човек не може да се зарази с нов щам на вируса, нито че не може да го пренася и да заразява други хора. Въпреки спекулациите по темата, няма научни данни до момента, че ваксинираните боледуват по-тежко от неваксинираните, че усложненията при тях са по-чести и че смъртността от заболяването при тях е по-висока.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК