Янев: Осигурихме финансова стабилност, за да може НС да преструктурира бюджета

"Картината на държавните финанси през май беше меко казано притеснителна", коментира служебният министър-председател

29.07.2021 | 11:05 Редактор: Жаклина Иванова
Янев: Осигурихме финансова стабилност, за да може НС да преструктурира бюджета

"Картината на държавните финанси през май беше меко казано притеснителна", коментира служебният министър-председател Стефан Янев относно завареното от служебното правителство финансово-икономическо състояние на държавата.

Служебният премиер отчете, че голяма част от възможността за преструктуриране на бюджета е била изразходвана в първите четири месеца на годината - за мярката "60/40", за добавка за пенсионерите през април, за мерки по заетост.

Янев посочи, че е било установено огромно разходване на държавен ресурс по отношение на т.нар. "ин хаус" поръчки.

"Само за периода от началото на 2019 г. до края на април 2021 г. по този метод са възложени дейности на стойност 8,6 млрд. лева", добави той.

По думите му рекордьор е Агенция "Пътна инфраструктура", която е възложила дейности за 2,4 млрд. лева на 55 частни компании и 3,1 млрд. лева на държавната фирма "Автомагистрали", без тя да има необходимия капацитет да извършва тези дейности, които след това са били превъзложени по непрозрачен начин.

Янев отбеляза, че "Автомагистрали" са сключили договори за 5,5 млрд. лева без обществени поръчки, предаде БТА.

"За краткото време на служебното правителство успяхме да запазим финансовата стабилност и да подобрим събираемостта, за да може парламентът да вземе решение за преструктуриране на бюджета и увеличаване на социални плащания", отчете служебният министър-председател.

"Само от Националната агенция по приходите се очакват над 1 млрд. лева и допълнително от Агенция "Митници" - около 500 млн. лева, така че в проекта за актуализация на държавния бюджет, който ще ви бъде представен съвсем скоро, спокойно могат да се предвидят около 1,8 млрд. лева допълнителни разходи за преизчисляване на пенсиите, за добавки за пенсионерите под линията на бедност, както и за посрещане на евентуална нова Ковид вълна през есента", отбеляза Стефан Янев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Добра снимка... вижда се как ни се присмиват. Сигнализирай за неуместен коментар