Екстремни горещини! Живакът скача до над 40 градуса

Оранжев код е в сила за 21 области на страната

29.07.2021 | 07:12 Редактор: Тодор Петров

Очаква ни пореден горещ ден! Оранжев код за екстремно високи температури е в сила за 21 области на страната, а за останалите 7 области е обявен жълт код. На места максималните температури ще достигнат 41 градуса. 

Вчера беше отчетен температурен рекорд в Русе. В късния следобед термометрите са показали 39,8 градуса на сянка. Досега най-горещо на този ден е било през 1985 година, когато са отчетени 39 градуса. Температурен рекорд и в Хасково - 36,8 градуса

Днешният ден ще започне с температури от 19 до 24 градуса. Слънцето през целия ден ще бъде силно над цялата страна и в следобедните часове жегата ще се усеща най-силно. Ще духа слаб вятър от югоизток със скорости до 30 км/ч. Днес максималните температури ще са от 38 до 40 градуса, отново в района на Сандански, Пловдив, Ямбол и Плевен ще надвишават 41 градуса, предупреди синоптикът на Bulgaria ON AIR Александрина Янкова.

На морето жегата ще се усеща по-поносима. През целия ден ще бъде слънчево, а следобед ще има купеста облачност. Ще духа слаб североизточен вятър със скорости до 30 км/ч. Максималните температури на въздуха ще са от 29 до 32 градуса. 

Над Балканите слънцето щедро ще сипе жарките си лъчи с горещо време до края на седмицата. По-интензивни валежи с проливен хактер и силни ветрове се очакват в страните около Северно море, в Русия и около Алпите. 

У нас в петък ни очаква горещо време с купести облаци над югозападните райони. Максималните температури в крайните южни райони и в централните части от Дунавската равнина ще се доближават до 40 градуса. 

Уикендът отново ще бъде доста горещ и с високи температури до 41-42 градуса. Възможни са разхлаждащи следобедни краткотрайни дъждове в северните райони. 

В понеделник и вторник се очакват превалявания в североизточните райони и по Черноморието. В населите места температури от 30 до 36 градуса, по морето - 28,29.

Гледайте цялата прогноза във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК