Продължава да бушува пожарът край Твърдица, макар и ограничено

Военни и хеликоптер "Кугър" се включиха в потушаването на огъня

28.07.2021 | 17:43 Редактор: Здравко Черкезов

Локализиран е възникналият вчера пожар край Твърдица, но пожарникарите все още изпитват трудности в потушаването. Има лек вятър и има вероятност да се разпространи. В потушаването на пламъците се включиха и военни, и хеликоптер. Минимум 600 дка. гора са засегнати.

Пожарникари, военни, горски и доброволци се включиха в гасенето на пожара край Твърдица, който продължава вече втори ден. 

"С повишаване на температурата и вятъра започват огнищата да се разрастват и да се образуват по-малки огнища. Не можем да кажем, че пожарът е локализиран. Продължава неговото разрастване, макар и бавно", съобщи директорът на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" (ПБЗН) - Твърдица ком. Владимир Демирев. 

Теренът е силно пресечен и труднопроходим. В потушаването на пламъците се включи и военен хеликоптер "Кугър", който на всяко облитане хвърля по 2 тона вода от местен язовир.

На този етап няма опасност за хората и къщите в Твърдица. 

"Засега не предвиждаме да обявим извънредно положение, огънят е ограничен, сравнително далеч от къщите", посочи областният управител на Сливен Минчо Афузов.

Предполага се, че пожарът е тръгнал от нерегламентирано сметище до ромския квартал, заради човешка небрежност.

"Първата работна хипотеза е, че е огънят е тръгнал оттам. Но не можем да твърдим със сигурност, горещо е, сухо е навсякъде", обясни кметът на Твърдица Атанас Атанасов.

Пожарът вече е обхванал най-малко 600 декара борова гора.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК