Появи се надежда, че няма да плащаме твърде скъпо за ток, парно и вода

От "Изправи се БГ! Ние идваме" внасят законодателни промени в НС

27.07.2021 | 19:00 Редактор: Тодор Петров

Преразглеждане на цените на тока и парното, както и изслушване на председателя на енергийния регулатор за по-високите цени на водата. Това поискаха от парламентарната група "Изправи се БГ! Ние идваме". Исканията им ще бъдат внесени като законодателни промени в парламента.

С няколко пъти по-скъпа вода се очаква да плащат в някои области на страната от началото на следващата година. Стоян Събев е пенсионер и казва, че такава сума за него ще е непосилна. 

"Първо ВиК да си помислят за системата, която предлагат за т.нар. обща вода. Един прост пример - идва инкасатор, звъни, никой не отваря, начислява се служебна вода. След това тази служебна вода се начислява и на общия водомер, след това, като се върнат хората, пак я плащат", посочи Събев. 

Ресторантът на Здравко изразходва около 60 кубични метра вода всеки месец.  

"За нас е смърт! Защото може да звучи елементарно повишение 1 лев. За битовия клиент, който консумира примерно 1 кубик, не е проблем, или два, но при нас ледогенераторът консумира 60 кубика на месец. Това означава, че ще трябва да повиша цените на всичко. Ще загубя клиенти и в един щастлив момент нещата не се получават", обясни управителят на заведение Здравко Запрянов.

Затова Мая Манолова предлага да се отложи с една година приемането на бизнес плановете на ВиК операторите. 

"След ежегодното повишаване цената на водата във всички области в България, нито качеството на питейната вода се подобри, нито качеството на услугата, нито се намалиха течовете и загубите", подчерта председателят на парламентарната група "Изправи се БГ! Ние идваме!".

Омбудсманът Диана Ковачева също написа остро становище до КЕВР, в което призовава регулатора да не одобрява по-високите цени на водата, за да не се стига до задълбочаване на бедността и социалното изключване.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
оптимист
преди 2 години
Надеждата крепи човека, но в описания случай надеждите са напразни! Сигнализирай за неуместен коментар