България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Каква следа е оставил Апостолът на свободата в столичния квартал "Враждебна"?

В памет на Васил Левски е изграден монумент в квартала

27.07.2021 | 08:40 Редактор: Десислава Атанасова

Жителите на столичния квартал "Враждебна" се гордеят с факта, че някога Апостолът на свободата Васил Левски, е намирал подслон в техния хан. В памет на Апостола е изграден монумент в квартала.

Това е един паметник, пред който се прекланя целият български народ. По предложение на инициативния комитет се направи паметник, той е много красив. Преди имаше един камък, на който поднасяхме цветя. Паметникът е от миналата година. Това разказа в "България сутрин" Елена Божкова от "Мистерията на българските гласове". 

И обясни за отношението на жителите на "Враждебна" към монумента.

"Апостолът гостувал 3, 4 години постоянно в селището, във Вълчовия хан, там в качеството си на лидер, дори и в турски дрехи, искал е да сплаши турското население и всички се страхували от него. Във "Враждебна" си спомнят с голяма почит и уважение, от поколение на поколение се предава тази легенда. Там се усеща духът на Левски", обясни Божкова.

Божкова сподели и идеята на книгата "Между Бога и огъня". 

"Книга, която е продължение на една друга, на Зюмбюлев. В нея има разкази и легенди за параклисите, за курбаните на селището. Има я тази традиция и тя се спазва от векове", посочи тя. 

Тя коментира и думите изписани на паметника -  "Умря, за да живее".

"Това е най-силното нещо, което е и водещото. Силата, която показва себеотдаване за едно отечество. Трябва да се пази и да се предава от поколение на поколение.  И младите познават заветите на Левски. Събират се всяка вечер в градинката с образа на Левски. Имаше един радетел, който искаше да се възстанови "Вълчовото" ханче. Той действаше много по тази теми и впоследствие се реши, че това може да стане", отбеляза Божкова.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години