Жълт код за горещо време в 16 области в Западна и Централна България

Морската вода е с температура от 26 градуса по северното крайбрежие до 26-27 градуса по южното

27.07.2021 | 07:16 Редактор: Юлия Христова

Седмицата продължава с горещо време. За днес е в сила жълт код за високи температури в 16 области в Западна и Централна България. На някои места термометрите ще показват до 40 градуса. Висока е опасността от пожари. Най-уязвимите райони в страната са централните части на Дунавската равнина, долината на река Струма и Югоизточна България. По Черноморието максималните температури ще са между 28° и 31°.

Денят ще започне с температури от 16 до 22 градуса. Преди обед ще бъдe предимно слънчево, a в следобедните часове горещото време все повече ще се усеща. Ще духа слаб вятър от изток-североизток със скорости до 20 км/ч. 

По морето ще бъде слънчево, а следобед ще има купеста облачност с до умерени североизточни ветрове със скорости до 40 км/ч. Максималните температури на въздуха ще бъдат от 30 до 32 градуса. Морската вода е с температура от 26 градуса по северното крайбрежие до 26-27 градуса по южното. Вълнението ще бъде слабо с височина на вълната до метър и половина. Има условия за мъртвото вълнение по южното крайбрежие, съобщава синоптикът на Bulgaria ON AIR Александрина Янева.

Над планините облачността ще бъде разкъсана, повече над Пирин. Вятърът по високите части, над 2200м ще бъде слаб до умерен от северозапад със скорости до 30/ километра в час. Максимални температури на 2500м височина - около 16 градуса, а на 1500м до 24. 

Нова плътна облачна вълна ще премине над Западна Европа. Над Балканите ще се установи слънчево и горещо време и температурите ще се повишават. По-интензивни валежи с проливен характер и силни ветрове се очакват в Западна Германия и на изток - в Чехия и страните около Алпите.

У нас, в сряда следобед са възможни слаби валежи над Рила и Пирин. Дневните температури ще достигат 36,39 градуса. В четвъртък и петък ще бъде горещо с купести облаци над югозападните райони. Максималните температури в крайните южни райони и в централните части от Дунавската равнина ще се доближават до 40 градуса. 

Цялата прогноза за времето гледайте във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК