Взрив на газова бутилка остави 13 семейства без дом в Пловдив

По данни на пожарната - изгорели са 400 кв. м. покривни конструкции и покъщнина

26.07.2021 | 18:48 Редактор: Десислава Атанасова

Газова бутилка е вероятната причина за големия пожар в пловдивската "Шекер махала" вчера. Седем пожарни екипа са участвали в гасенето на огъня, а 13 семейства останаха без дом. Няма пострадали.

Над 13 къщи в "Шекер махала" в Пловдив са изгорели, твърдят жителите на квартала.

"15 къщи пострадаха. Много къщи. Хората правят ядене и гръм стана", разказват очевидци.

Огънят тръгнал от една от къщите, най-вероятно след взрив на газова бутилка. Пожарът обаче бързо се разраснал към съседните къщи.

"Кой ще помага тука? Над 20 къщи изгоряха. Какво ще правят хората? Отиват да гласуват за Бойко Борисов, айде сега да гласуват. Защо не дават, защо не помагат. Тия деца отиват другия месец на училище. Как ще идат, къде ще спят? Стачка голяма ще има утре, в други ден?, категорични са жителите на "Шекер махала".

Жителите на квартала казват, че са прекарали нощта на улицата, а от общината им обещали по 370 лв., които са недостатъчно за нанесените щети от пожара. 

За Bulgaria ON AIR от общината в Пловдив заявиха, че са в постоянна връзка с пострадалите семейства. На този етап някои от тях са настанени при съседи, други при роднини. В момента само две семейства обмислят дали да приемат предложението на общината да бъдат настанени в центъра за временно настаняване.

След подаване на заявление те ще могат да получат и еднократна финансова помощ, за да възстановят своите жилища. Жителите на "Шекер махалa" казват, че няма пожарни хидранти в квартала, което затруднило работата на огнеборците.

По данни на пожарната изгорели са 400 кв. м. покривни конструкции и покъщнина.

Повече вижте в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК