След НСТС: Над 2 млн. с по-високи пенсии от 1 октомври, не се предвижда нарастване на дефицита

"Тази актуализация е направена при допускане на тежка Ковид криза", подчерта финасовият министър

26.07.2021 | 17:34 Редактор: Десислава Атанасова

Социалните партньори постигнаха съгласие по предложението за актуализация на бюджета, направен от служебния кабинет. Той предвижда увеличение на пенсиите от октомври и допълнителни пари за справяне с евентуална нова Ковид вълна. Ако парламентът приеме актуализацията на бюджета, всички пенсии ще се повишат с 12 и половина процента, минималната ще стане 340 лева, максималната - 1 500. Социалната за старост - 170.

2 милиона и 80 хиляди пенсионери ще получат увеличение на пенсиите средно с 12,5 процента ако изготвената от служебния кабинет актуализация на бюджета бъде приета от парламента. 

"Предлаганото преизчисление на пенсиите, с тежестта на осигурителния стаж, с промяната във формулата от 1,2 на 1.35, заложени са и над 230 милиона за други социални плащания, включително и за месечната финансова помощ за пенсионерите под линията на бедност", заяви служебният министър на социалната политика Гълъб Донев. 

Предложената актуализация предвижда минималната пенсия от октомври да нарасне на 340 лева, максималната да достигне таван от 1500 лева, а социалната да стане 170 лева. Синдикатите и работодателите одобриха предложението на служебния кабинет. 

"Имам съгласия с тристранния съвет за подхода, подхода за преизчисляване на пенсиите през тежест на всяка година стаж, това е изключително важно за мен и всички в законодателния орган трябва да го чуят", посочи Пламен Димитров, КНСБ. 

"Това решение на практика преодолява една несправедливост, защото хора, които да са работили теоретично 20 години и 40 години бяха изпаднали в хипотеза да получават разлика от 20-30 лева пенсия, за нас е важно да има връзка между годините трудов стаж, осъзнато полагане на труд и осигуровки", обясни Радосвет Радев от Българската стопанска камара. 

Промените в бюджета не предвиждат нарастване на дефицита и промяна в данъците. 

"Тази актуализация е направена при допускане на тежка Ковид криза, като това, което имахме миналата година ноември и декември"   подчерта служебният министър на финансите Асен Василев.

Синдикатите и работодателите поискаха Народното събрание да гласува така предложения бюджет, освен ако партиите не направят по-добри предложения за актуализация на държавните средства. 

Повече вижте в репортажа на Виктор Борисов:

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК