Над 261 000 електронни дела са регистрирани в Информационната система на съдилищата

69% от регистрираните дела са граждански, 28% са наказателни

26.07.2021 | 20:27 Редактор: Юлия Христова
Над 261 000 електронни дела са регистрирани в Информационната система на съдилищата

Общият брой на регистрираните електронни дела в Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС) достигна 261 514. Това стана ясно по време на представянето на проекта във Висшия съдебен съвет. Системата беше пусната в експлоатация на 25 юни 2020 г. и обхваща всичките 153 съдилища в България (районни съдилища, окръжни съдилища, апелативни съдилища, Специализиран наказателен съд, Апелативен специализиран наказателен съд, военни съдилища, Апелативен военен съд и Върховен касационен съд).

69% от регистрираните дела са граждански, 28% са наказателни, а останалите търговски и фирмени. Системата работи с пълната си функционалност във всички съдилища.

Важно е да се отбележи, че според заложените в проекта по Оперативна програма „Добро управление“ цели до 2023 г. в ЕИСС трябва да се образуват 250 000 дела, а броят им беше достигнат още на първата година от работата на системата. До този момент в ЕИСС са регистрирани 9928 потребители, сред които 1947 съдии, 4352 съдебни служители, 3046 съдебни заседатели и 583 съдебни призовкари.

Системата позволява централизирано съхранение на дела в електронен формат, с което се съкращава значително времето за създаване и управление на електронна папка на дело. При движение на делото между инстанциите създадените електронни папки на делата само се „прехвърлят“ към следваща инстанция, което спестява значително работа във всеки следващ съд, в който постъпва делото. Тя предоставя възможност за отдалечена работа от всяка точка на света през защитен канал с високо ниво на сигурност. Достъпът до системата става единствено чрез квалифициран електронен подпис (КЕП).

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК