Сметната палата: Психично болните у нас са дискриминирани от обществото

Пожизнените заболявания от чести психични разстройства у нас е 14,54 на сто

26.07.2021 | 16:47 Редактор: Десислава Атанасова
Сметната палата: Психично болните у нас са дискриминирани от обществото

Психичните разстройства у нас са 19 на сто и са на второ място с най-голям принос за боледуванията, измерени чрез показателя "години живот в боледуване или инвалидност" /DALYs/ в Европейския регион и са най-важна причина за инвалидност.  Това пише в доклад на Сметната палата.

Пожизнените заболявания от чести психични разстройства у нас е 14,54 на сто. Това сочи проверка за периода от началото на 2017 г. до края 2019 -та, съобщават от одитната институция. Данните са от национално проучване, цитирани в документа, през 2017 г.

Все още не е изградена ефективна система на психиатричното обслужване, която да се основава на принципите на достъпност на здравни услуги, координираност и непрекъснатост на грижите. Това е основният извод от извършения от Сметната палата одит. 

Крайно неравномерно е разпределението на кабинетите в градовете. Най-много амбулаторни практики има в София, Пловдив и Варна, най-малко в Смолян, Разград и Монтана. В извънболничните центрове липсват социални работници и психолози, които да осъществяват социално-рехабилитационни дейности.

Недостатъчни са специалистите по детска психиатрия и функциониращите стационарни легла за лечение на деца и юноши с психични заболявания.

Данните от анализите на РЗИ показват, че през 2017г. 19 области са осигурени с по-малко от един психиатър на 10 000 души население. През 2018 г. 18 области имат по-малко от един психиатър на 10 000 души население. През 2019 г. 21 административни области са с по-малко от един психиатър на 10 000
души население. 

Сериозен проблем у нас са и нагласите на обществото към психично болните - те продължават да бъдат стигматизиращи и често дискриминационни.

Напускайки лечебното заведение, психично-болните попадат в среда, която не е толерантна към тях, не ги подпомага, включително и най-близките им хора.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


4
0 rate up comment rate down comment 0
Господ е зад шизорен
преди 1 месец
Наричат шизофреници хора, които халюцинират, но никой не лекува политиците, които ни карат да вярваме в илюзията за Господ...Много е изгодно да побъркаш едно общество и да се правиш на висша класа... Сигнализирай за неуместен коментар
3
0 rate up comment rate down comment 0
да се полекувате
преди 1 година
Политиците могат да се обадят на Господ да си поговорят за шизофренията... Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 0
доктор Иван Ников-пс
преди 2 години
Във България има "психиатричен-геноцид",поради липсата на Правосъдие,има психично болни,които могат да се оправят от 2-3 Адвокатски консултации,НО в България НЯМА правосъдие или ако има то е само за много богатите.Навлизането на *** и Азиатските Емигранти в обществения ни живот,обуславят да има повече "Психично болни"български мъже,зада могат да се реализират *** вместо българите. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Да питам
преди 2 години
Колко психично болни са взели за отглеждане у тях членовете на сметната палата? Сигнализирай за неуместен коментар