Жители на Червен блокираха пътя Асеновград-Кърджали, отново нямат вода

Проблемът с водоснабдяването там е от години

24.07.2021 | 19:13 Редактор: Здравко Черкезов
Жители на Червен блокираха пътя Асеновград-Кърджали, отново нямат вода

Жители на пловдивското село Червен блокираха пътя Асеновград-Кърджали в знак на протест срещу поредния режим на водата. Проблемът с водоснабдяването е от години, а хората са възмутени от хроничната липса на вода и бездействието на отговорните институции.

Режимът на водата вече е ежедневие в Червен. Понякога няма вода в продължение на дни. За да изразят недоволството си и да привлекат вниманието на институциите, жителите на селото блокираха за кратко пътя Асеновград- Кърджали. 

"Редовно от години - лятото суша. Бият сонди насам натам, само вземат парите и вода пак няма", оплака се Георги Димитров. 

"По-миналата година отпуснаха 1,3 млн. лв. и понеже комунистите бяха прости, направиха такава тръба и сега пуснаха мъничка тръбичка в старата, и сега водата не може да върви в такава малка тръба", посочи протестиращият Христо Мирков. 

Това не е първият протест на местните, а надеждите им да се промени нещо са малки. Непрекъснатото спиране на водата води и до други проблеми. 

"Когато се пуска и спира ежедневно по 5 пъти водата, постоянно има аварии. Имахме чисто нови улици, на нищо ги направиха - само дупки. Копаем, зариваме, копаем...", каза кметът на Червен Атанас Игнатов.

От ВиК Пловдив успокоиха протестиращите, че се подготвя проект за нов водоизточник. 

"Това, което правим сега съвместно с общината - стартиран е договор за въвеждане на нов водоизточник. Нашето задължение ще бъде да изградим тарсето, което е от тази зона до водоема на село Червен", обясни инж. Антон Гълъбов.

В момента текат отчуждителни процедури, казват от дружеството. Процедурата за новия водоизточник ще отнеме около година.

Снимка: БГНЕС, архив

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК