Сметището над Дупница се самозапали: Няма данни за замърсяване на въздуха

В опит да се загази пожарът се изсипват камиони със земна маса

24.07.2021 | 14:23 Редактор: Юлия Христова

Сметището над Дупница се самозапали. Екипи от общината и противопожарната служба правят всичко възможно да овладеят ситуацията, но гъсти пламъци дим са обхванали големи райони край града. Засега няма данни от Изпълнителната агенция по околната среда за това дали е замърсен въздуха.

Сметището избухва в пламъци снощи. Чува се силен гръм от събрал се в земните недра газ. За минути огромни кълба дим се простират над няколко села в Дупнишко. Най-силно замърсяването се е усетило в Джерман.

В опит да се загази пожарът се изсипват камиони със земна маса, а противопожарни автомобили обливат сметището с вода. Заради гъстия задушлив дим, снощи по спешност е изпратена техника за измерване качеството на въздуха в Дупница.

"Както виждате зад нас се намира станция за измерване чистотата на въздуха, поискана е от нас още вчера, РИОСВ Перник доставиха я снощи, но все още нямаме данни от тях за качеството на въздуха", каза зам.-кметът на община Дупница Крум Милев.

Сметището е закрито от няколко години. Периодично обаче то се самозапалва. От общината обясниха, че преди 10 дни е подписан договора за рекултивация, като това е единственото решение за екологичния проблем.

"В момента тече инжинерингът по проектирането, надявам се до месец да започне реалната рекултивация на сметището", допълни той.

Над горящото сметище минават кабели от далекопровод. От електроразпределителното дружество са категорични, че няма опасност те да се стопят. 

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК