Спас Иванов за скандала "Пегас": Не можем да се защитим!

Никой няма да остави бизнеса с подслушванията просто така, категоричен е експертът по киберсигурност

24.07.2021 | 09:07 Редактор: Десислава Атанасова

Президенти, премиери, журналисти, опозиционни лидери - общо над 50 000 души са били подслушвани с помощта на израелския софтуер "Пегас“. Какво знаем за него и как можем да се защитим? Коментар на експерта по киберсигурност в предаването "Брюксел 1" Спас Иванов.

"НСО груп е само една от няколкостотин компании, които се занимават с подобна дейност. Какво извършват останалите компании, до този момент никой не е повдигнал дори въпрос, като добавим към тях наличието на държави като Китай, където режимът има официална киберармия, която разработва шпионски софтуер за целите на китайските служби, там може само да гадаем докъде са стигнали нещата. Същата практика има и в Русия, и в САЩ, така че разкритията по повод на този продукт са просто върхът на айсберга“, коментира Спас Иванов.

Според експерта, никой няма да остави бизнеса с подслушванията просто така.

"В един момент се появиха някакви сигурни чатове, сигурни софтуери за обаждания и хората, които имат интерес да подслушват, няма да намерят друг начин. Винаги ще се намери такъв начин“, категоричен е експертът.

"Това, което е важно да се знае в случая, е, че поддържането на този софтуер работещ изисква колосално количество енергия и пари от страна на наистина много умни хора от сферата на киберсигурността, за да запазят уязвимостите на тези устройства непознати за производителя, защото в противен случай, той ще ги отстрани“, предупреждава Спас Иванов.

Относно криптирането на съобщения, Спас Иванов уточни: "Криптирането на съобщенията се извършва в момента на пренос между две устройства, между вашето и на човека, с когото ги разменяте. За да може той да го прочете и вие да го изпратите, съобщението трябва да може да излезе от криптирания си вид, за да може да го видите на екрана си. Ако имате шпионски софтуер, подобен на „Пегас“, върху вашия телефон, това съобщение автоматично става негово достояние и то може да бъде свалено, прочетено, изпратено на трета страна и така нататък. Криптиране има, със сигурност, но когато имате инфектирано устройство, което държите в ръката си, вече няма наистина никакво значение“, коментира експертът по киберсигурност.

След нашумелия скандал, много хора се интересуват, как могат да се опазят. Ето съвета на експерта: "Истината е много проста, няма как да се опази един човек, с познанията, които има, срещу мултимилиардна компания, която инвестира стотици милиони годишно, за да намери слабости, да ги експлоатира по най-незабележимия възможен начин, при положение, че то убягва на стотици киберексперти, на правителства включително. Не можем да се защитим“, категоричен е експертът по киберсигурност Спас Иванов.

Целия разговор гледайте във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК