Политическата криза ни помага да преосмислим нашите ценности

Коментар на преподавателя в СУ д-р Марина Стефанова

22.07.2021 | 21:48 Редактор: Здравко Черкезов

В търсене на формула за успех: Възможно ли е държавата да се управлява като корпорация? 

"Темата е изключително богата. На първо място, основната разлика между една държава и една корпорация се състои в интереса. Когато говорим за публично управление става дума за управление в обществен интерес за разлика от корпорация, която се управлява в частен - онзи на нейните акционери", обясни преподавателят по корпоративно управление в СУ д-р Марина Стефанова в студиото на "Денят ON AIR".

Тя все пак счита, че всички останали характеристики на корпоративното управление като поемането на рискове, експертизата и носенето на лична отговорност са "изключително важни за нашето публично управление в момента".

"За мен е изключително важно да свържем успеха с устойчивия успех. Не считам, че една държава, нито корпорация с план за развитие в рамките на 20-30-50 години би могла да търси краткосрочните резултати и възвръщаемост на много бързи обороти. Онова, което трябва да видим са кратки и ясни стъпки, че се върви в дадената посока, но е изключително важно да имаме визията за дългосрочно развитие", изтъкна д-р Стефанова.

Според нея би могло да има дългосрочна визия в политиката, но са нужни ясни индикатори колко е напредъкът.

"Затова е изключително важно поставянето на антикорупционни теми, защото това е болезнена тема за нашето общество. Липсата на справедливост очевидно води до демотивация от гледна точка и на бизнеса, и на гражданите - виждаме го и в процента на гласуване. Това означава, че ако не си поставяме голямата цел да намалим корупцията, кратките стъпки започват от най-видимите, най-бързо оборотните резултати", посочи преподавателят по устойчиво управление и развитие в СУ.

По думите ѝ България вече има положителен пример със служебното правителство, което поставяйки пред обществото болезнени теми като корупцията, много бързо вдигна доверието на гражданите в българските институции.

Тя също така счита, че политическата криза е полезна с преосмислянето на нашите ценности.

"В една такава криза, когато всеки един от нас наистина вижда, че нещата не вървят добре, има възможността за саморефкелсия. Това означава осмисляне кое наистина ти е важно, кое би подкрепил, дори би дал кредит на доверие още веднъж. Българинът се учи в настоящия момент да практикува демокрация всеки ден", смята гостът в студиото.

Кредит на доверие от страна на гражданите има, а кризата е изпит за държавността и качеството на осъзнатост на народните представители, коментира още д-р Стефанова.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК