Нарушена херметизация и скъсан лентов кабел бавят разчитането на "черната кутия"

Данните все пак ще бъдат снети, увери министър Панайотов

25.06.2021 | 13:38 Редактор: Здравко Черкезов

Все още не са разчетени данните от откритата вчера "черна кутия" на разбилия се в Черно море МиГ-29. Остава неясна причината за трагичния инцидент, в който загина майор Валентин Терзиев.

Данните от "черната кутия" все още не са снети, тъй като е нарушена херметизацията. Има и скъсан лентов кабел. Това съобщи министърът на отбраната Георги Панайотов

"Всичко това налага да се обърнем към специализирана лаборатория на производителя в Украйна, за да поискаме съдействие да бъдат снети данните в "черната кутия", посочи Панайотов.

Разследването на Военна полиция е към своя край, установени са фактите и обстоятелствата около целия полет с изключение на действията на пилота майор Валентин Терзиев през последните 13 секунди полета, заяви военният министър. 

"Става въпрос професионално да се направят допълнителни запойки, да се достави този оригинален лентов кабел и данните от "черната кутия" ще бъдат снети", поясни той. 

И увери, че мишената е пусната от височина 7000 метра със скорост 480 км/ч, което означава, че условията са спазени. Разследва се защо след това мишената е увеличила скоростта си

"След пускането на мишената, тя е започнала да пада с много по-бърза вертикална скорост. Това е забелязано от наблюдателен пункт и е установено. Това е факт. Пълното разчитане на данните ще допринесат да се установи какво точно се е случило в нощта на фаталния полет", коментира журналистът и пилот Александър Богоявленски

Откриването на "черната кутия" на падналия изтребител стана 15 дни след катастрофата. При инцидента загина пилотът на изтребителя майор Валентин Терзиев. Записващото устройство вчера беше транспортирано със самолет от Варна в авиобаза "Граф Игнатиево" за разчитане.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК