България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Излезе първата по рода си "Енциклопедия България", посветена на нашата страна

870 страници и над 2 000 илюстрации, събирани повече от 2 години

25.06.2021 | 09:55 Редактор: Десислава Атанасова

Първата съвременна енциклопедия, посветена на България, вече е на пазара. "Енциклопедия България" обхваща всички области на живота в страната – природа, история, стопанство, наука и култура.

"870 страници - вложихме много усилия в подготовката, защото това беше страст и мисия на екипа, да подготвим неща съвременни, до последните политически събития в страната", заяви в "България сутрин" директорът на НЦ "Българска енциклопедия" Виктория Лазова.

А съавторът на енциклопедията - Таня Кадийска, разказа за пътя, който е извървян до осъществяването на идеята. 

ова издание не започва от един бял лист, ние имаме 2 многотомни енциклопедии. И двете издания са посрещнати много добре от читателите и са наградени", посочи тя.

Книгата е базирана на научни факти и достоверна информация, групирана в тематични обзори, които обхващат всички области на живота в България.

"Това, което отличава новото издание, е структурата - няма стандартната подредба на енциклопедията. Подредена е по теми, разделили ли сме я на 5 части - политически, културен, природен, всички теми", разказa в ефира на Bulgaria ON AIR Виктория Лазова.

Събраният материал е дело на дългогодишния труд и задълбочените научни познания и изследвания на изявени български учени и специалисти. 

"Над 2000 илюстрации. Това е работа от около 2 години. Беше на моменти много напрегнато. Голяма трудност беше събирането на снимков материал. Мисля, че сме постигнали много добър ефект", подчерта Кадийска. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК