Комитова срещу "Автомагистрали": Проверките няма да спрат до смяна на ръководството

Предстоят срещи с всички фирми, получили авансови плащания, заяви регионалният министър

24.06.2021 | 21:53 Редактор: Здравко Черкезов

Държавното дружество "Автомагистрали" е платило 84 млн. лв. авансово за ремонт по автомагистрала "Хемус". Това обяви днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова при проверката си на място. От дружество "Автомагистрали" последва светкавична реакция.

На мястото на Лот 5 от автомагистрала "Хемус" трябва да бъде изграден пътен възел, който да свързва село Александрово и град Павликени. За целта преди година дружество "Автомагистрали" е платило на фирма-изпълнител 84 млн. лв. – авансово, а работата трябва да се свърши след 4 години. Все още няма извадени дори разрешителни. 

"Това е поредната фирма, която е получила огромен аванс през миналата година. Договорът е за 97 млн., от които са преведени 84 млн.. Договорът на фирмата е за 53 месеца. Предварително се знае, че оттук нататък 4 години и половина ще правим нещо, но още не сме го започнали. Нямаме проектна готовност, не знаем кога ще имаме разрешение за строеж, предполагаме, че ще е някога във времето", посочи регионалният министър Комитова.

Комитова заяви, че предстоят срещи с всички фирми, получили авансови плащания и проверките няма да спират, няма да бъдат спрени и строежите по пътищата. Министърът ще настоява за смяна в ръководството на "Автомагистрали", но докато това се случи ще работи със сегашното. 

"В рамките на час съдът прецени, че моето искане е несъстоятелно. Намери се един любезен съдия и прецени, че г-н Беличев е много ценен за нашето търговско дружество. Съжалявам много, но моята логика е друга", категорична е Комитова. 

По-късно последва и реакция на "Автомагистрали". В позиция от дружеството заявяват, че благодарение на авансовите плащания и фиксираните цени на материалите били спестени 79 млн. лева на държавата.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК