Предупреждение за фалити на птицевъди: Ще поскъпнат ли яйцата?

Проблем е рязкото намаляване на броя на отглежданите птици

24.06.2021 | 19:43 Редактор: Юлия Христова

За масови фалити на птицевъди предупреждават от бранша. Ще доведе ли кризисната ситуация до поскъпване на месото и яйцата?

Теодор Костадинов е управител на птицевъдна ферма. Работи в този семеен бизнес от дете.  Казва, че не помни цените на суровините да са били по-високи.  

"Основните проблеми са високите цени на суровините и ниските изкупни цени на яйцата в момента. Тези изкупни цени се понижиха много рязко след Великден, като преди това постепенно падаха, като стигнахме до 50% от себестойността на едно яйце, а в същия момент разходите за фуражи се качиха с над 30%", каза управителят на птицевъдна ферма в Зафирово Теодор Костадинов.

Според бранша цената на едно яйце трябва да е около 19 ст., но сега те са принудени да продават на 5 стотинки. По този начин отчитат 40% загуби. Друг проблем е рязкото намаляване на броя на отглежданите птици. В една от големите ферми у нас, разположена в Генерал Тошево, с капацитет от 300 000 носачки, в момента се отглеждат едва130 000. Броят им е редуциран, защото няма пазар за яйцата. 

"Има голяма разлика от яйцето, което си купувате вие и аз от магазина и цената, която продаваме ние, като изкупни цени. Никога или много рядко можем да намерим яйце под 20 ст. на магазина. Тия 5-6 стотинки, които за нас са много важни отиват в нечии ръце, отиват някъде, но не идват при нас", посочи управителят на птицеферма в Генерал Тошево Николай Костов.

До момента от ниските изкупни цени страдат само птицевъдите и казват, че за момента не са очаква поскъпване на яйца и месото за крайния производител.  

За да се избегнат фалити в бранша, птицевъдите настояват за отваряне на държавния резерв и подпомагане с пшеница и царевица за изхранване на птиците, както и за  диференцирана ставка на ДДС за яйца и птиче месо.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК