Радев от Брюксел: Няма да позволим да ни извиват ръцете с лобиране и натиск

"България доказа въпреки натиска, че е отговорен член на ЕС", посочи президентът

24.06.2021 | 15:48 Редактор: Здравко Черкезов

Среща на върха на Европейския съвет в Брюксел. Във фокуса ще бъдат горещите теми: отношенията с Русия, Турция и Беларус, както и възстановяването от Ковид пандемията

Евролидерите ще обсъдят координираното връщане на свободното движение в рамките на съюза, ваксините срещу Ковид-19 и новите варианти на вируса. Миграцията също ще заеме централно място в разговорите. Очаква се по време на заседанието да бъде одобрено отпускането на допълнителни средства за бежанците в Турция. България ще бъде представена от президента Румен Радев. 

Преди началото на срещата той бърна внимание на ситуацията с българското вето за евроинтеграцията на Северна Македония, която е довела до "неимоверен натиск" срещу България от европейските партньори.

"За този месец България доказа въпреки натиска, че е отговорен член на ЕС и няма да допусне внасянето на нови проблеми в съюза. Нека не бъдем наивни, сега успяхме не само да отложим тази точка от дневния ред на Европейския съвет, но и да отхвърлим натиска за обвързване на началото на преговори за членство на Република Северна Македония с календарен график и срокове", посочи Румен Радев. Президентът подчерта, че натискът в тази насока ще продължава, но България вече е показала, че е открита за конструктивни разговори и че може да инициира диалог и на най-високо ниво.

"Няма и да позволим да ни бъдат извивани ръцете с лобиране, с медиен и политически натиск", посочи още Румен Радев и открои позицията на страната ни, която държи политиката на разширяване на ЕС да се основава на зачитането на Копенхагенските критерии за членство. "Не можем да подминем дискриминацията на граждани в нашата съседка само заради тяхното самоопределяне като българи, което в разрез с европейските ценности и принципи и няма как да кажем "да", преди да сме видели устойчиви механизми за изкореняване на изопачения разказ и преднамереното отношение към България от учебниците, музеите, паметниците до медиите и държавната политика", заяви президентът.

Румен Радев подчерта също така, че България не може да подкрепи началото на преговорите за членство в ЕС за Република Северна Македония и "преди да сме убедени, че нашата съседка няма да гради своята идентичност върху кражбата на българската история". "Нека да е ясно, хората в Република Северна Македония са наши братя и ние сме длъжни да им помогнем както винаги сме го правили. България остава отворена за бързи резултати и двустранни преговори в интерес на гражданите на двете страни. Време е да се разбере от всички, че единствено от ангажирането  и резултатите в диалога с България зависи ускоряването на европейската перспектива за нашата най-близка страна", посочи още президентът Румен Радев.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК