МЗ дава на прокуратурата скандални договори за респиратори, маски и медикаменти

Не съдържат неустойки, сроковете не са спазвани, заяви зам.-министър Димитър Петров

24.06.2021 | 12:45 Редактор: Елеонора Танева

В прокуратурата отиват материалите от проверката на Министерството на здравеопазването за купените от Китай респиратори, маски и лекарства за периода на извънредната епидемична обстановка. Според проверката на ведомството, тези медицински консумативи са били купени без прозрачни процедури и на по-високи от пазарните цени.

Подписването на договорите, издаването на фактури и плащания са ставали в рамките на един ден. За фрапиращи случаи на еднолично взимане на решения за сключване на договори за милиони алармира в ефира на Bulgaria ON AIR заместник-министърът на здравеопазването Димитър Петров още преди 2 седмици.

"Не е ясно кой е носил тези оферти, по какъв начин са набирани, по какъв начин са оценявани“, обясни днес пред БНР заместник-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров.

Както вече алармираха от МЗ, решенията са били взимани еднолично от заместник-министър Жени Начева, без никакво съгласуване.

Договорите не съдържат неустойки. В тях е имало срок за доставка 20 дни, който не е бил спазен в нито един от случаите. Последните респиратори са дошли чак през септември. Харчени са били допълнително средства за доокомплектоване на респираторите и за тяхното инсталиране.

"Прави впечатление, че 50 респиратора са на двойни и тройни цени от тези, които след това са купувани с някакви процедури", поясни д-р Петров. 

"Някой е дал тази оферта и моментално е превърната в договор. Този някой според мен е министърът на финансите, тогавашният, или самият министър-председател, тъй като третият договор с Турция - за лични предпазни средства, беше обявено, че е по лична договорка на премиера. Вероятно е дошъл готов договор в министерството, който Жени Начева е пуснала за подпис“, коментира заместник-министърът на здравеопазването.

На склад залежават закупени по време на пандемията големи количества хидроксихлорохин и големи количества маски от първата доставка. Въпреки че не били стерилни, те са разпределени по болниците.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Въпроса за маските е скандален сам по себе си. Разрешете поне шлемовете. Хванахме алергии, особено в тия горещини. Сигнализирай за неуместен коментар