"Хидроенергия": 250 ВЕЦ-а спират работа принудително

Причината - изменения в регулаторния режим и неизпълними изисквания

24.06.2021 | 12:10 Редактор: Тодор Петров

Асоциация "Хидроенергия" алармира, че измененията в регулаторния режим, направени в последните дни на предходния кабинет, ще доведе до спиране на работата на повече от 250 водноелектрическите централи в страната. 

Приетите с постановление на Министерския съвет от 23 март 2021 г. "неизпълними изисквания" поставяли повече от 250 централи в административна безизходица, която може да доведе до спиране на ВЕЦ-овете в България, още по-голямо поскъпване на електроенергията и заплаха за националната сигурност. Това твърдят от Асоциация "Хидроенергия".

Липсата на ясна нормативна рамка пряко застрашавала и всички останали водоползватели в България – ВиК дружества, Напоителни системи и индустриални предприятия.

"Последните промени, въведени чрез новата Наредба за използване на повърхностните води, задължават всички ВЕЦ да представят документ за учредено право на строеж за водовземните съоръжения в речното корито, ако искат да им бъде продължено разрешителното за водоползване, без което те не могат да работят. Такъв документ не е изискван при приложимия до сега режим за строеж на ВЕЦ и не може да бъде получен от ползвателя при вече пуснат обект в експлоатация.  Това окончателно блокира работата на сектора, защото съгласно настоящото българско законодателство не е възможно учредяване на право на строеж за вече построено съоръжение", се казва още в съобщението, подписано от Теофана Текелиева-Григорова - изпълнителен директор на "Хидроенергия".
 
Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
дражава
преди 2 години
даже право на строеж не сте си купили, нали? тарикаааатииии :) сега че ми засладите ОТ ГУРЪТ, щото европейските норми НЕ ПОВЗВОЛЯВАТ ТОВА! ТОВА СА НЕЗАКОННИ СТРОЕЖИ, ТАРИКАТИ!!!!!!!!!!!!!!!!!! Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
кибабчията
преди 2 години
охооо - гепили сте яко, а? Сигнализирай за неуместен коментар