Пластмасовите чинии, чаши, бъркалки - забранени у нас най-късно от септември

Предвиждат се допълнителни такси за някои пластмасови изделия, заяви зам.-министър Ренета Колева

23.06.2021 | 16:55 Редактор: Елеонора Танева
Пластмасовите чинии, чаши, бъркалки - забранени у нас най-късно от септември

"Забраната на пластмасовите продукти за еднократна употреба се очаква да влезе в сила най-късно в началото на септември. Документът ще бъде публикуван за обществено обсъждане в началото на юли и до края на август се очаква да бъде внесен в Министерския съвет." Това заяви заместник-министърът на околната среда и водите Ренета Колева.

"Залагаме мерки за устойчиво намаляване на определени пластмасови продукти като прибори за еднократна употреба, съдове за храна, сламки. Предвидено е да се въведат допълнителни такси върху определени пластмасови продукти като чаши за напитки, капачки, пластмасови торбички", уточни Колева пред "Блумбърг“.

В България директивата трябваше да влезе в сила на 3 юли. Преди седмица Европейската комисия е издала допълнителни документи относно обхватът на забранените продукти. 

Заместник-министърът е на мнение, че бизнесът трябва да се преориентира към еко продукти, които могат да се рециклират и са за многократна употреба.

Колева заяви пред bloombergtv.bg, че в България около 50-60 фирми произвеждат такива пластмасови изделия, като това са предимно малки и средни предприятия.  

„Важно е да се отбележи, че ние не забраняваме използването на пластмасови чаши. Идеята е да ограничим разпространението му, като наложим допълнителна продуктова такса на производителя. Клиентът ще плаща допълнителна такса, когато закупува този продукт. Тя би трябвало да влезе в сила през 2025 г.", уточни заместник-министър Ренета Колева. 

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК