Обвиненият в шпионаж лидер на "Русофили" Николай Малинов отива на съд

Специализираната прокуратура внесе обвинителния акт

23.06.2021 | 13:40 Редактор: Десислава Атанасова

Специализираната прокуратура внесе обвинителен акт срещу Николай Малинов. Бившият депутат от БСП, някогашен издател на вестник ''Дума'' и в момента председател на движение "Русофили", беше обвинен в шпионаж в полза на Русия в началото на септември 2019 година.

В хода на разследването са проведени множество процесуално-следствени действия - разпит на свидетели, претърсване, изземване и личен обиск,  изготвени бяха две компютърно-технически експертизи, графологична експертиза на веществените доказателства, събрани са относими към предмета на доказване справки и документи, съобщиха от прокуратурата.

Навръх 9 септември 2019 българските служби задържаха четирима души от Национално движение "Русофили", сред които председателят му Николай Малинов и секретаря Юрий Борисов. 

"Мисля, че има наслагване на антируско поведение. Мисля, че атаката срещу "Русофили“ е част от това наслагване", посочи Юрий Борисов ( 2019 г.) 

По-късно стана ясно, че Борисов само е разпитван като свидетел. От МВР тогава съобщиха, че работят по разследване за шпионаж, а от организацията обясниха, че са били разпитвани за връзки и финансиране от Москва.

На следващия ден председателят на "Русофили" Николай Малинов бе обвинен за дейност в полза на чужда държава. Разследващите твърдят, че той е събирал данни за две руски организации, свързани с генерал Леонид Решетников, на когото ДАНС забрани да влиза у нас за десет години.

"Тази схема се използва и за трансфер на финансови средства от лица, ръководители на чужди организации, с интерес към политическия интерес на страната", заяви главният прокурор (2019 г.) Сотир Цацаров.

Малинов беше освободен под парична гаранция от 50 хил. лв. През ноември същата година съдия Андон Миталов пусна Малинов да замине в Русия, където той получи наградата "Дружба"-  лично от президента Путин, с когото обсъдили и обвиненията в шпионаж.

През октомври 2020 година Николай Малинов оглави политическа партия "Възраждане на Отечеството”.

Досъдебното производство срещу Малинов е образувано по реда на чл.212, ал.1 от НПК. Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
0 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 2 години
Качвайте продажната ГНИДА на електрическия стол! Сигнализирай за неуместен коментар