Въвеждат нова митническа декларация с намален набор от данни при внос

Тя може да бъде подадена лично от получателя на пратката

23.06.2021 | 11:53 Редактор: Юлия Христова
Въвеждат нова митническа декларация с намален набор от данни при внос

От 1 юли се въвежда нова митническа декларация с намален набор от данни при внос, която ще се използва за деклариране на стоки, съдържащи се в пратки, обект на дистанционни продажби и със собствена стойност, непревишаваща 150 EUR.

На същата дата е планирано въвеждане в експлоатация на актуализирана версия на Митническата информационна система за внасяне (МИСВ) на Агенция „Митници“. Промяната произтича от влизането в сила на новите правила за електронна търговия (т.нар. ДДС пакет).

С актуализацията на МИСВ и с оглед Директива 2006/112/ЕО на Съвета (Директивата за ДДС) се въвежда митническа декларация с намален набор от данни при внос, с която могат да бъдат декларирани стоки, вложени в пратки, по схемата IOSS, по Специален режим за деклариране и отсрочено плащане на данъка при внос, както и всички други стоки от трети страни, обект на дистанционна продажба (онлайн търговия):

- чиято собствена стойност не надвишава 150 EUR;

- не са обект на забрани и ограничения;

- са различни от акцизни стоки;

В случай, че стоките в пратката не отговарят на тези условия, те следва да се декларират със стандартна митническа декларация, с която до този момент се декларираха всички пратки, подлежащи на митническо оформяне при внос.

Както и стандартната митническа декларация при внос, така и новата митническата декларация с намален набор от данни ще се подава по електронен път, информират от Агенцията.

Декларацията с намален набор от данни може да бъде подадена лично от получателя на пратката или от митнически представител (куриер, поща или др.). Получателите, които желаят да подадат лично митническа декларация, трябва да разполагат с квалифициран електронен подпис (КЕП), ЕОРИ (EORI) номер и регистрация за подаване на данни по електронен път в Е-Портала на Агенцията.

Снимка: Агенция "Митници", архив

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК