Жълт код за горещо време в 7 области, градусите ще скочат до 38

В петък и събота ще има валежи и условия за гръмотевични бури

23.06.2021 | 07:22 Редактор: Жаклина Иванова

Жълт код за високи температури е в сила днес за 7 области на страната. Това са Пловдив, Пазарджик, Благоевград, Кюстендил, Враца, Монтана и Видин, сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология.

В тези области се очаква максималните температури да достигнат 35-38 градуса. 

Утрото ще ни посрещне с температурите от 15 до 20 градуса. Предиобед над страната ще бъде малко облачно, като повече облаци ще има над Добруджа. Следобед ще се развиват купести облаци. Над Източна България и по билото на Стара планина ще прегърмява и превалява. Вятърът ще бъде слаб от северозапад със скорости до 20 км/ч. Максималните температури за деня ще бъдат от 26 до 33 градуса, в района Петрич  - до 39

По морето ще духа лек бриз. По северното крайбрежие ще вали, но късно следобед валежите постепенно ще спират. Ще духа слаб до умерен източен вятър със скорости до 30 км/ч. Максималните температури на въздуха ще са от 25 до 27 градуса, прогнозира синоптикът на Bulgaria ON AIR Александрина Янкова. 

Над планините следобед ще превалява и прегърмява, по-интензивно над Стара планина. Вятърът по високите части ще бъде свеж от север до 50 км/ч. Максимални температури на 2500 м височина ще бъдат около 10 градуса, а на 1500 м  - до 18.

В четвъртък ще се задържи горещо, със следобедни превалявания над западните райони. В петък и събота ще има валежи и условия за гръмотевични бури. В неделя ще има по-малко валежи и времето ще бъде по-подходящо за високопланински туризъм. 

Гледайте цялата прогноза във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК