Министър Кацаров в "Денят ON AIR": Премахване на монопола на НЗОК, лимитите са наказание за болниците

Не съм дошъл да извършвам рокади, заяви здравният министър

22.06.2021 | 21:15 Редактор: Десислава Атанасова

"Добре е да се премахне монополът на Здравната каса, за да се създаде конкуренция на осигурителите. Ако няма съгласие за това нещо, може да се коригират цените на медицинските услуги и в условията на монопол. Хубавото в момента е, че БЛС и НЗОК имат такава методология за корекция на цените, надявам се да си спазят обещание, както и ангажимента на премахнат лимитите. Лимитите са наказание за добре работещите болници. Лимитът отнема правото на пациента да избира", заяви в "Денят ON AIR" министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

Той обясни и защо лимитите на болниците са останали през последните години.

"Дори НС взе решение неплатената надлимитна дейност за 2015 и 2016  г. да бъде изплатена. Това са над 100 млн., които са изплатени. Няма нито един сериозен аргумент за това, че трябва да има лимити. Това е най-мързеливият начин да ограничиш разходите - да сложиш лимити. Хората, които казват, че без лимити НЗОК ще изпадне в криза, допускат грешка - Здравната каса не плаща издръжка на болницата, тя е създадена да плати лечението на здравноосигуреното лице", подчерта гостът на Ганиела Ангелова.

Д-р Кацаров изрази надежда, че който и да поема властта, ще продължи тази реформа.

"Това е моя последователна позиция, Това е пътят, по който трябва да се върви. Стимулирането на конкуренцията не е действие, което е насочено към лекарите, ползата е за пациентите. Това е политическо решение - на коя болница колко лимит ще се отпусне", посочи той. 

Служебният здравен министър коментира и казусите със скандалите около двете големи столични болници - "Александовска" и "Лозенец". 

"Алексадровка" е натрупала 67 млн. лв. дългове още при предишния директор. Тя наистина е в много тежко финансово състояние, въпреки че многократно е подпомагана от правителството. "Лозенец" е също такъв тип. И при двете болници намалява броят на болните и се увеличават заплатите на персонала. Дейността не е ефективна. Всичко това сочи, че управлението не е било добро. Според мен, НЗОК трябва да си направи алгоритъм за установяване на отчетена неизвършена дейност. Трябва да имаме механизъм за превенция. Контролът няма да е ефективен, ако не се включи и пациентът", категоричен е министър Кацаров.

Той настоя, че не е дошъл, за да извършва рокади, а е бил принуден в тези два случая да действа.

По отношение на ваксинацията, здравният министър подчерта, че не е имало достатъчно добра информационна кампания и това обяснява отлива на желаещи да се ваксинират. 

"Моментът беше изпуснат в самото начало. След което не се проведе никаква кампания за ползата от ваксинирането и това позволи да навлязат предразсъдъци. Дори от медиците - само 20%  са се ваксинирали", разясни той. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години
Има си нужда от реформа Сигнализирай за неуместен коментар