Попариха родителите на неприетите в детска градина деца под 3 г. - без финансова помощ

МОН няма да отпусне пари заради пречки в закона

22.06.2021 | 19:09 Редактор: Жаклина Иванова

Лоша новина за родителите на деца под 3 години, които не са приети в детска градина. Министерството на образованието няма да отпусне финансова помощ за тях заради пречки в закона. Това е резултатът от разговорите между Общината и образователното министерство, които започнаха след родителски протести.

И двете деца на Поли Вълчева не са приети в детска градина. Тя може да кандидатства за финансова компенсация, но попада в задънена улица. Първо, трябва да запише децата си в частна детска градина, да плати съответните такси и едва след това да чака да бъде одобрена за финансова компенсация.

"Тук таксите са горе-долу приятни в сравнение с някои квартали на София - започват от 450 лв. и стигнат до 1400 лв. Тук са по-приемливи, от сорта на 600-550 лв., което умножено по 2, защото в повечето частни детски градини искат депозит, става една хубава сума от 2200 лв. за двете деца, за да започна да получавам помощ за едното дете и да започна да работя. Първо - места няма в градините, и второ - сумата ни е непосилна към момента", сподели Вълчева.

Каквато и компенсация да поучи, тя ще е само за едното дете, защото другото е под 3 години. Въпреки че общината стартира разговори с МОН средства да бъдат отпуснати и за по-малките, оказва се, че това е невъзможно.

Причината е, че Законът за предучилищното и училищното образование не позволява да бъдат отпускани компенсации за по-малките. Това може да стане само от действащ парламент. 

"До този момент подпомогнати заради липса на места в детски градини ще бъдат семействата на 274 деца. Останалите ще трябва да решават сами дали да изпратят децата си в частна градина и с какви пари", уточни заместник- кметът по културата и образованието Мария Гаврилова.

"Няма как да тръгнеш на работа, дори и да искаш, както е в моя случай. Няма как да го направиш, защото детето ти не е прието и сигурно няма никога да бъде", каза още Поли Вълчева.

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години
Не всеки може да разчита на баби Сигнализирай за неуместен коментар