Избори 2021: Общините искат пари от държавата, Борисов предупреди за вота в чужбина

Категорични са, че не може национални избори да се финансират с местни пари

22.06.2021 | 18:47 Редактор: Десислава Атанасова

Пет милиона лева са платили общините от местните си бюджети за дезинфекция на изборите на 4 април. Затова от Националното сдружение на общините поискаха допълнителни средства за вота на 11 юли. Днес те се срещнаха със служебния премиер Стефан Янев.

Според сдружението тези 5 милиони, взети от местния бюджет, не са им възстановени. Те са категорични, че не може национални избори да се финансират с местни пари и  поискаха за вота на 11 юли да бъдат предварително заложени допълнителни средства. 

В същото време бившият премиер Бойко Борисов предупреди за възможни проблеми с машините за вота зад граница. Той сигнализира "Организацията за сигурност и сътрудничество" в Европа.

Според него е възможно да се стигне до оспорване на резултата от изборите, ако не бъде изпълнено новото условие за 100 процента машинен вот. А за предсрочните избори се предвижда рекорден брой секции в чужбина – 791. 

Срещу увеличаването на избирателните секции в Турция се обявиха от коалиция "Български патриоти''. Те протестираха пред сградата на ЦИК и припомниха, че вече са сезирали и Върховния административен съд.

"Ние искаме ЦИК да преразгледа решението си за формирането на 121 секции на територията на република Турция, защото считаме, че Турция не е демократична държава и не може да се гарантира честен и прозрачен процес на гласуване на българските граждани", подчерта Юлиян Ангелов. 

"Ако има все още такива наивници, на които не им е ясно - тази политика е много вредна и пряко руши суверенитета", посочи Данчо Хаджиев. 

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК