България с писмо до еврокомисаря по транспорта заради тапите по границите

Движението на стоки между България и Румъния е силно възпрепятствано, посочва ресорният министър

22.06.2021 | 16:47 Редактор: Десислава Атанасова
България с писмо до еврокомисаря по транспорта заради тапите по границите

Министър Георги Тодоров е изпратил писмо до еврокомисаря по транспорта Адина Валян. В писмото се посочва, че въпреки общите усилия за реализиране на "Зелените коридори", при преминаване се наблюдават тревожни ситуации на някои гранични контролно-пропускателни пунктове в рамките на ЕС, включително между България и Румъния.

Българските камиони се редят на дълги опашки и трансграничното движение на стоки между България и Румъния е силно възпрепятствано. Българските транспортни компании понасят значителни финансови загуби и срещат затруднения при осъществяването на своята стопанска дейност поради проблематичното преминаване.

Министър Георги Тодоров заявява още, че мерките за контрол не трябва да възпрепятстват непрекъснатостта на икономическата дейност и следва да запазят функционирането на веригите на доставки.

Безпрепятственият превоз на товари е от решаващо значение за осигуряването наличността на стоки, по-специално стоки от първа необходимост.

Министърът изразява увереност, че мерките следва да останат пропорционални и координирани, за да се избегне прекъсването на превозите. Той призовава еврокомисаря за спешна защита на свободния трафик между България и Румъния, за да се гарантира безпрепятственото движение на стоки и основни услуги в рамките на Вътрешния пазар.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК