Държавата отпуска 2,5 млрд. лв. в подкрепа на малкия и среден бизнес

Няколко банки вече са подписали необходимите договори

22.06.2021 | 15:33 Редактор: Десислава Атанасова

Два и половина милиарда лева отпуска държавата за кредити на малкия и среден бизнес за възстановяване след пандемията.

"Днес стартира програмата "Възстановяване“ в подкрепа на бизнеса чрез гаранции от Фонда на фондовете. Това означава, че в банките, които вече са подписали програмата от днес, а в други до една седмица, управляващите малки и средни бизнеси ще могат да отидат и да вземат своя кредит за възстановяване“. Това съобщи днес на пресконференция в Министерството на финансите министърът на икономиката Кирил Петков, който заедно с министъра на финансите Асен Василев, представители на Фонда на фондовете и на банките-партньори на Фонда, обявиха основните параметри и предимства на програмата. 

Кредитът ще бъде без обезпечения, срокът му е до 7 г., като първите 12 месеца са гратисен период.

"С програмата "Възстановяване“ ние мобилизираме до 2,5 млрд. лв. финансиране, което да стигне до бизнеса. Тук всеки играе правилната роля, която трябва да играе – държавата приема систематичния риск на пазара, така че една голяма част от нашите фирми да продължат да съществуват и да се развиват, а банките поемат отговорността, познавайки добре клиентите си, да оценят индивидуалния риск на всяка една компания“, съобщи министърът на финансите.

Целта на програмата е да улесни достъпа на бизнеса до кредити за възстановяване на дейността след постепенното отпадане на мерките във връзка с пандемията от Ковид-19. 

За успешното прилагане на облекчените условия правителството, чрез Фонда на фондовете, предложи на банките да увеличат покрития от публичния ресурс кредитен риск на база предоставените през миналата година гаранции от близо 158 млн. лв. по Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие.

Снимка: МФ

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК