МЗ предприема мерки за ваксиниране на ромското население

Съществували митове, които от здравното министерство ще разсеят

22.06.2021 | 12:42 Редактор: Тодор Петров

Министерството на здравеопазването предприема мерки за информиране на ромското население във връзка с ваксинацията срещу коронавирус. Това обяви на брифинг зам.-министър Александър Златанов след среща с представители на здравните медиатори.

Целта на срещата е била да се изведат проблемите заради ниската имунизация сред ромското население и да се очертаят стъпки, чрез които да се увеличи имунизацията.

"Към момента е много подходящ периодът, ниска заболеваемост в страната, ваксини налични всякакви. И с цел да предпазим всички българи от една бъдеща вълна, много важно е хората да бъдат имунизирани", казаха още здравните власти.

Изводите били, че все още съществуват митове сред ромското население. Първата стъпка е за информиране на тези хора с вярна информация по различни начини - чрез хората, които те уважават и са авторитети сред тях, хора от шоубизнеса, на които те подражават, духовниците, които проповядват.

"Второто нещо е да се направи ваксинацията за тях безпроблемна. Да знаят, че могат да се имунизират във временните имунизационни пунктове или при личните им лекари. На хората, които са здравно неосигурени, няма да им струва нищо посещението при личен лекар за получаване на доза ваксина", обясни зам.-министър Златанов.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК