Веселинов, БП: 112 секции в Турция - подаръкът на протестърските партии към ДПС

"Българските патриоти" обвини ЦИК за увеличението на секциите в чужбина, подаде жалба до ВАС

21.06.2021 | 22:05 Редактор: Здравко Черкезов

Броят на секциите, открити в Турция за предстоящите парламентарни избори, след промените в Изборния кодекс, е 112 - с 220% повече спрямо изборите през април. Това увеличение на секциите стана причина коалицията "Българските патриоти" (БП) днес да подаде жалба срещу Централната избирателна комисия (ЦИК) до Върховния административен съд (ВАС).

"Днес беше подписана от лидерите на 3-те партии (ВМРО, НФСБ и "Воля", бел. ред.) и е подадена във ВАС. Ще организираме протести и сме решени да изтъкнем всички закононарушения, които се случиха покрай тези избори", заяви Искрен Веселинов от БП в студиото на "Денят ON AIR".

Протестът ще се проведе утре, на 22 април, в 12:00 ч. пред сградата на ЦИК под надслов: "Картите за пореден път се раздават от Ердоган и съседна Турция". Според Веселинов увеличението на секциите в Турция е "подарък" от партиите на протеста към ДПС.

"112 секции - това е една нелепа промяна, която партиите на протеста решиха да направят като подарък към ДПС, тъй като всички ограничения за Великобритания и САЩ можеха да бъдат ограничени по редица начини", смята Веселинов. 

И посочи предложението на БП: да няма възможност за разкриване на допълнително секции в страни, които не са утвърдени демокрации.

"Нашите храбри протестъри решиха, че това е ненужно и сега виждаме в изявления и на Татяна Дончева, и на ген. Атанас Атанасов, че те смятат за абсолютно допустима подкрепата на ДПС при формирането на следващото управление", коментира събеседникът на Ганиела Ангелова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Веселинов очаква ДПС да имат 10-12 допълнителни мандата, след като падна таванът за изборните секции в чужбина. 

Когато лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви по време на среща с председателя на турския парламент, че "Турция е нашата родина", от "Българските патриоти" светкавично настояха партията да бъде закрита, като подадоха и официален сигнал до Прокуратурата на Република България.

"Този сигнал беше заведен преди около седмица във връзка с изявленията на Карадайъ, че тяхната родина е Турция и че единствената им цел е да работят за турската национална идентичност в България. Това беше потрес не само за всички българи, но смятам, че трябва да притеснява и службите, които са призвани да бранят националната сигурност", категоричен е бившият народен представител в 43-ото и 44-ото Народно Събрание.

Той изрази увереност, че коалицията "Българските патриоти" ще успеят да преминат 4-процентовата бариера, тъй като на миналите избори сумарно са получили гласовете на повече от 200 хил. души. На въпрос с кого биха взаимодействали в новото 46-о Народно събрание, той посочи: всеки, без ДПС.

"Няма значение коя ще е първа или втора политическа сила, ние бихме могли да говорим и да се разберем с всеки (без ДПС), ако бъдат приети нашите основни идейни виждания, защото сме от малкото идеологически формации, които останаха изобщо на терена. Ние не сме формация, създадена "за" или "против" Бойко Борисов, "за" или "против" Слави Трифонов", категоричен е Веселинов. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 1
Илиев
преди 2 години
Четири годни като бастуни на Борисов си скубаха косите,"обстрелваха" с *** квалификации,днес в "името" на народа,тези "родолюбци",искат отново да яхнат неориентираните българи,за да си занесат задниците в новия парламент.Или те са много хитри,или ние сме много прости.11-юли,ден в който трябва да кажем,вън от политиката на елементи,които мислят единствено и само за търбусите си. Сигнализирай за неуместен коментар