Препълнени отделения: Нов вирус се разпространява сред децата

Респираторните  заболявания се приближават по симптоми на Ковид-19

21.06.2021 | 19:40 Редактор: Юлия Христова

Препълнени детски отделения в много градове в страната. Причината е нов вирус, който поразява предимно по-малките. 

Мирена Русева  е майка на две деца. Категорична е, че децата се разболяват повече в резултат на отпускането на мерките и повишените социални контакти. 

"Педиатърът посещавам сега заради него… оплаквания с нослето и после кашлица. Каката беше с разстройство и висока температура", каза той.

Поради заболеваемостта на децата намаляват групите в детските заведения, като някои дори затварят врати.

Педиатрите предупреждават, че децата по това време на година са по-податливи на остри респираторни заболявания поради променящото се време. Призовават родителите да сведат до минимум социалните контакти  още при първите симптоми, за да се намали риска от разпространение.

"В този сезон се срещат най-често ентеровирусните инфекции, чиито пик се очаква през август и септември", посочи д-р Емилия Янкова. 

В Русе и Шумен детските отделения са препълнени. По думите на лекарите, пациентите са се увеличили драстично за последните две седмици, като възрастта им варира от едномесечни бебета до 17-годишни тийнейджъри. 

Респираторните  заболявания се приближават по симптоми на Ковид-19, затова съветът на лекарите е  да се направи антигенен тест за разграничаването им и да се потърси медицинска помощ.

Вижте повече в репортажа на кореспонденте ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Нищо вярно няма тук само лъжете народа Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години
1
1 rate up comment rate down comment 1
медицина
преди 2 години
Естествено, не се знае какъв е вирусът!? В нашата здравна система е прекалено скъпо да се правят изследвания за всеки вирус. Лекуваме ги по симптоматика и .... с антибиотици. Като в годините, когато вирусите са били непознати. Сигнализирай за неуместен коментар