ВМА вече е с операционен център на световно ниво (СНИМКИ)

Залите са облицовани с панели от неръждаема стомана

21.06.2021 | 17:55 Редактор: Юлия Христова

Военномедицинска академия вече разполага с операционен център на световно ниво. Той включва 20 модулни операционни зали оборудвани с най-съвременната медицинска техника.

След 3 години ремонт на операционния блок на Военномедицинска академия днес новите залите вече са факт. И бяха тържествено осветени с пожеланието да се ползват по-рядко. 

"20 операционни зали, които са с най-съвременна технология на модулен принцип, направени са с перспектива. Могат да се променят за много кратко време тези зали", каза проф. Венцислав Мутафчийски.

Залите са облицовани с панели от неръждаема стомана. Така поддръжката им е лесна и е възможно операционната да бъде реконструирана и дооборудвана с нова апаратура в рамките само на няколко часа. 

"Каквото сме поискали това ни е дадено и направено. Както в помощ на пациентите, така и за наше удобство - на мене и на колегите, персоналът, който работи", посочи д-р Георги Ковачев.

След реновацията това това е най-модерния операционен блок в България.

Подменени са климатизацията, вентилацията, ВиК и електроинсталацията. Подобрените условия ще допринесат за осъществяването на високоспециализирани хирургични дейности. 

"Днес те получават операционни способности, с които още по-добре и качествено да изпълняват задълженията си да спасяват човешки живот и да вдъхват надежда", подчерта министър Панайотов.

Изградена е и специална зала за роботизирана хирургия, а догодина болницата може да се сдобие и с робот за извършване на операции.

Вижте повече в репортажа 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК