Юлий Павлов: Дали ще има ново правителство, зависи какво ще реши Слави Трифонов

Цветанка Андреева: Ако протестните партии направят правителство, ще им трябва подкрепа и от друг основен играч

21.06.2021 | 16:00 Редактор: Таня Харизанова

С коментар за политическата ситуация и предстоящите избори в студиото на "Опорни хора" гостуват политолозите Цветанка Андреева и Юлий Павлов.

Цветанка Андреева: "Нещата понякога приемат твърди сериозни намерения, особено когато става въпрос за промени в службите. Но дали ще се състави кабинет, зависи от резултатите, които ще получим и най-голямото предизвикателство на тези избори е да видим, дали ще се повторят резултатите или ще има малка, но стратегическа промяна, така че да може да се състави парламентарно мнозинство, което да излъчи прилична, стабилна, изпълнителна власт".

Юлий Павлов: "Хубаво е, че се назовават "партии на промяната", защото "партии на протеста" не е точно. Партии на протеста бяха само "Демократична България" и "Изправи се. Мутри вън.". Частично партия на протеста беше и БСП, защото там присъстваха техни лидери, но "Има такъв народ" не е партия на протеста. Странно е защо три партии се обявиха за "партии на промяната", а забравят, че БСП беше опозиция 4 години. Не може БСП да е партия на статуквото, при положение, че тя от 2014 година е винаги в опозиция. Междувременно, една от партиите, която се обявява, че не е на статуквото, "Демократична България" бяха част от управлението след това. Така че, тук всеки си слага някакъв етикет, дали той отговаря на истината, няма съществено значение. Аз лично смятам, че дали ще има ново правителство не зависи от изборните резултати, а от това какво ще реши Слави Трифонов".

Политологът допълни, че последното изследване дава 2% преднина за ГЕРБ-СДС пред ИТН и вече с по-голяма дистанция, на трето място е БСП. Излязоха други изследвания, които показват приблизително равенство. "Това не променя общата картина. "Има такъв народ", "Изправи се, мутри вън" и "Демократична България", които имаха 92-ма депутати в предишния парламент, сега трябва да имат малко повече, но няма начин да имат 120, поне в картината към момента. Те отново ще бъдат изправени пред необходимостта не да правят мнозинство, но да си направят правителство на малцинството, което ще получи много голяма подкрепа в парламента. Ако и сега не се направи правителство и отново, безотговорно, ни изпратят на трети избори, мисля, че вече избирателят ще накаже тези, които взимат това безотговорно решение".

Цветанка Андреева допълни политическата ситуация: "Самата поява на "Има такъв народ" се оказа, че не е толкова плод на някаква спонтанност, в този смисъл те не бяха наистина на площада, а беше много добра стратегия. "Има такъв народ" се явява в политическа ситуация, в която старите партии нямат потенциала и електоралната подкрепа да управляват, а пък алтернативата им беше още по-слаба от тях самите. Каквото и да си говорим, БСП и "Демократите" не можеха да изковат реална алтернатива на управлението на ГЕРБ. И като електорална подкрепа, и като парламентарно мнозинство. В този смисъл, появата на ИТН беше от стратегическо значение и всички очакват от едно парламентарно мнозинство, за да се състави правителство".

Тя коментира политическата картина така: "Тук идва въпросът, какво ще бъде мнозинството и каква ще бъде опозицията? Очевидно това, което беше в предишния парламент, всички срещу ГЕРБ, вече ще бъде съвсем друга конфигурация. Ако протестните партии направят правителство, те трябва да получат подкрепа и от друг основен играч".

Юлий Павлов изрази своята позиция с думите: "Аз продължавам да смятам, че правителство на мнозинство няма да има. Ще има правителство на малцинството, не мога да кажа, че е сигурно, но почти сигурно, защото Ива Митева каза, че този път ще се опитат да съставят правителство. Опитат ли се да съставят, те ще съставят. Отначало Слави Трифонов даваше противоречиви сигнали, но после описа една фигура на премиер, която се чудя дали самата Ива Митева не попада в това описание. Мисля, че узрява идеята, че парламентарна подкрепа не означава коалиция", каза Юлий Павлов.

Целия разговор гледайте във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК