Министър Кацаров посочи как ще действа новата система за проследяване на Ковид-19 (ОБОБЩЕНИЕ)

"Въпросът е как да информираме по-добре хората за смисъла от това да се ваксинират", изтъкна той

21.06.2021 | 15:39 Редактор: Здравко Черкезов

До месец в Министерството на здравеопазването ще се изгради система, която ще събира информация за всички преболедували Ковид-19, съобщи служебният здравен министър Стойчо Кацаров.

Информационната система ще съдържа информация за всички тествани, хоспитализирани, ваксинирани и преболедували коронавируса от 1 март миналата година. Данните ще се подават от лаборатории, личните лекари и болниците. 

"Тя ще бъде сортирана по ЕГН, по области, по общини, може да бъде сортирана и до адрес. Събирайки тези данни, елиминирайки дублиращите се ЕГН-та, ние ще получим най-малкия брой хора, които са се срещали с вируса. Тази база данни ще продължи да се пълни от тук нататък, всеки нов случай ще допълва базата данни", обясни министър Кацаров.

Здравният министър уточни, че няма как да се направи изследване на хората за антитела, тъй като не позволява да се изведе достоверна информация. 

"Когато вие се срещнете с вируса, вие образувате антитела, но те след известно време намаляват или могат напълно да изчезват, но това не означава, че не сте се срещали с вируса", поясни той.

Междувременно частна лаборатория представи проучване за хората, които са имали досег с вируса чрез изследване на над 2600 проби от 38 населени места в страната. Резултатите показват, че 43% от българите са били инфектирани с Ковид-19. 

"Това прави към 2 милиона и половина българи. В регистъра имаме към 660 хил. българи, т.е. по-скоро трябва да умножим бройката в регистъра по 6", посочи д-р Недялко Калъчев.

Най-висок процент на преболедували е отчетен в Пазарджик – 62%, следван от Ямбол – 56%. В София-град с вируса са се срещали 31% от хората, а в Пловдив – 44%. 

Министър Кацаров също така съобщи, че ще трансформира Националния ваксинационен щаб в консултативен съвет към Министерството на здравеопазването. 

"Днес въпросът не е как да доставим ваксините и коя ваксина, въпросът е как да информираме по-добре хората за смисъла от това да се ваксинират и да стимулираме този процес на ваксинация", изтъкна той. 

Тези дни ще бъде решено и кой и на какви изисквания трябва да отговаря за влизане в страната, като ще се стъпи на приетите от Европейската комисия критерии за зелена, оранжева, червена, тъмночервена зона, заяви още д-р Стойчо Кацаров.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
От къде се взеха лаборантите за тези лаборатории и какво са работили тези хора до сега все пак са имали квалификацията. Това е обикновен въпрос и изисква обикновен отговор. Все пак доверието се гради на въпроси и отговори. Но до сега за много от зададените въпроси няма яснота например от къде се взе вируса защо не се поставя въпроса нито отговора. Да не сме в средните векове че нещо да се появи от само себе си. Налагат се ограничения а не се дават обяснения. Медиите защо не задават въпросите. Сигнализирай за неуместен коментар