Без частни училища и родители в програмата за безплатно море - "Отново заедно"

По тази програма 30 000 ученици ще летуват на пълна държавна издръжка

21.06.2021 | 15:12 Редактор: Здравко Черкезов
Без частни училища и родители в програмата за безплатно море -

Не се предвижда участие на частни училища и на родители в Националната програма "Отново заедно". Това съобщиха от Министерството на образованието по повод постъпили въпроси. По тази програма 30 000 ученици ще летуват на пълна държавна издръжка.

Във връзка с един от най-щекотливите въпроси - относно почивките на учениците и дали подборът им ще създаде дискриминация, от просветното министерство посочват, че в програма "Отново заедно" са формулирани само примерни критерии за подбор на децата и се дава свобода на педагогическите съвети да определят конкретните критерии, по които ще се решава кои ученици да бъдат изпратени на почивка.

Придружаващите педагогически специалисти ще бъдат командировани от директорите, но без право на командировъчни пари. Те могат да получат възнаграждение по силата на писмен договор с туроператора, но МОН не е страна в този договор, уточняват от ведомството, цитирани от БНР.

Както учениците, така и техните ръководители ще бъдат застраховани за времето на шестдневните почивки.

По-ниска цена, предложена от туроператор не може да е критерии за избор на оферта, изтъкват от МОН, а на често поставяния въпрос "Защо парите по програмата, 15 милиона лева, не са дадени за детската болница или за лечение на деца в чужбина" от министерството посочват, че сумата е предвидена целево за подпомагане на туристическия сектор и образователната система няма избор да ги насочи към други дейности.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК