Доклад на МТСП: 23,8% от населението ни живее в бедност

Увеличава се разликата между доходите на най-бедните и най-богатите у нас

21.06.2021 | 12:15 Редактор: Елеонора Танева
Доклад на МТСП: 23,8% от населението ни живее в бедност

Средно всеки четвърти българин живее в бедност, това са 23,8% от населението или около 1 660 000 души, показват данни на Министерството на труда и социалната политика. Целта е до 2022 година делът на бедните да намалее на 22,5%. Това е записано в Плана за действие за изпълнение на националната стратегия за намаляване на бедността. Документът е качен за обществено обсъждане на сайта на МТСП.

Пандемията е сблъскала все повече българи с бедността.

Кризата е засегнала в особено сериозна степен хората с по-ниско образование, младите хора на несигурни работни места, възрастните хора, хората с увреждания, самостоятелно заетите лица, нископлатените работници, семействата с деца в неравностойно положение.

За периода 2008-2020 г. броят на лицата, живеещи в бедност, се е увеличил с около 28 000 души спрямо базовата 2008 година.  

Основният фактор, увеличаващ риска за попадане в групата на бедните за преобладаващата част от населението, е липсата на икономическа активност и участие на пазара на труда. 

Неравенството в разпределението на доходите в България е най-високото в ЕС и се увеличава непрекъснато през последните години, показва още анализът на МТСП.

През 2020 г. разликата между доходите на най-бедните и най-богатите 20% от домакинствата е 8,0 пъти, при средно 5,2 пъти в ЕС. 

Кризата, свързана с Ковид-19, засегна сериозно пазара на труда, но мерките за запазването на заетостта ограничиха в голяма степен негативния ефект, пише още в Плана за действие за изпълнение на националната стратегия за намаляване на бедността.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години
Много тъжно, но в реда на нещата Сигнализирай за неуместен коментар