Маратон с кауза: За пръв път хора с трансплантации се включиха във "Витоша 100"

Инициативата има за цел да насочи вниманието към чакащите за трансплантация у нас

20.06.2021 | 18:50 Редактор: Тодор Петров

Близо 40 души с трансплантации на органи се включиха за първи път в планинския ултрамаратон и колоездене "Витоша 100". Инициативата има за цел да насочи вниманието към всички българи, чакащи за трансплантация у нас.

Осем години Георги Пеев живее своя втори живот. Претърпял е две трансплантации. В гърдите му бие ново сърце, но любовта към спорта остава. Затова за поредна година се включва в инициативата.

"Трансплантацията задължава. Това е по-различното, начинът на живот е различен, задължава. Не можем да кажем, че сме на 100 процента здрави хора, но всеки е нагодил живота си спрямо физическото състояние", сподели мъжът.

Стръмното планинско трасе с Георги изминава и доктор Йордан Македонски, извършил трансплантацията на сърце.

"Голямо удоволствие е да видиш хора, които преди това не могат да тичат, да минат 100 метра пеша. Да се върнат към живот. Това е облекчение за цялото семейство. Прекалено са малко трансплантациите, но да ги видим да тичат на маратон, това е невероятно", коментира д-р Македонски. 

А за животоспасяващата трансплантация у нас чакат над 1000 българи. Доктор Сибила Маринова има важната задача да обясни как донорството е надеждата и светлината за хиляди пациенти. 

"Аз съм доктор, който казва, че техният близък е починал и той може да спаси човешки животи. Една надежда даваме на хората, че частица от техния близък помага", посочи тя.

Изминавайки стръмните склонове на Витоша, участниците искат да покажат, че колкото и каменист да е пътят, надежда за живот винаги има. 

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК