Наум Кайчев: Изпълнението на Договора за добросъседство от страна на РСМ е отчайващо

"Много от аспектите на отношенията между нашите две страни не вървят", заяви той

19.06.2021 | 14:40 Редактор: Тодор Петров

"От 2019 г. очевидно има едно отчайващо изпълнение на Договора за приятелство и добросъседство. Това е основната причина, поради която много от аспектите на отношенията между нашите две страни не вървят. Разбира се, един от тези сегменти е дейността на нашата съвместна комисия по исторически и образователни въпроси", коментира по повод посещението на премиера Зоран Заев в София доц. Наум Кайчев, съпредседател от българска страна на Историческата комисия между София и Скопие и бивш консул в Битоля.

"От пролетта на  2019 г., след нашето ратифициране на членството на РСМ в НАТО, видяхме промяна на позицията на колегите от РСМ, която с времето все повече ескалираше. За съжаление, оттогава няма никакви решения на нашата съвместна комисия", допълни Кайчев в предаването "Брюксел 1" пред водещата Милена Милотинова.

Въпросът за липсата на напредък в работата на Историческата комисия беше поставен и по време на срещите у нас на премиера от Скопие.

На въпрос прибързахме ли като казахме "Да" на РСМ в НАТО при положение, че Гърция налагаше вето на членството им в НАТО години, десетилетия наред, Кайчев отговори:

Това е ангажимент от Договора за добросъседство, който ние изпълнихме добросъвестно. Ако обърнете внимание на текста на договора, по отношение на НАТО ангажиментите на България са едни, а по отношение на ЕС – други. Това неслучайно е вписано като такива текстове в договора. Тоест, по отношение на ЕС ние имаме ангажимент само да им помагаме за подготовката, но не и автоматично да гласуваме "за".

Целия разговор вижте днес от 17:30 ч. в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК