Стотици медици напускат България, предлагат "рецепта" за лечение на здравеопазването

Експерти препоръчват инвестициите в сектора да се увеличат с 10%

19.06.2021 | 14:10 Редактор: Тодор Петров

Между 250-300 лекари напускат страната ни всяка година, а в същото време липсва целенасочена политика за превенция на заболеваемостта. За това предупреждават експерти и препоръчват инвестициите в сектора да се увеличат с 10%, за да се подобри системата на здравеопазването.

Иван е пенсионер и разчита на синовете си за покупката на лекарствата, които трябва да си купува ежемесечно с доплащане. 

"Имам един куп лекарства - за глава, за крака, за всичко. Някои от тях си доплащам. Трябва да благодаря по-скоро, ако по една или друга причина трябва да доплащам, на момчетата. Имам двама синове", споделя мъжът.

Болниците, следващото звено по веригата, също биха се възползвали от бъдещите инвестиции в здравеопазването. Те се надяват държавата да помогне за укрепване на инфраструктурата и за преодоляване на недостига на персонал в здравните заведения. 

"Едно от нещата, които трябва да се направят, е точно инвестиране в здравеопазването. Ние имаме належаща нужда, нашата болница като специализирана такава, от инвестиция в капиталови разходи, т.е строеж. За съжаление, по европрограмите такива няма", коментира д-р Бисер Начев – завеждащ отделение по онкологична хирургия.

Увеличаване на инвестициите в здравеопазването до 10% от БВП е "рецептата" за подобряване на здравния сектор у нас, смятат експертите. Едно от предложенията е повече инвестиции в превенцията. 

"Да се стабилизира динамиката на работната сила. Имаме все по-малко лекари и медицински сестри, на доста висока възраст, и за съжаление не се разпределят добре в страната, което значи, че голяма част от българското население няма достъп до адекватни медицински грижи. Това трябва да бъде коригирано много бързо", заяви Руслана Тончева – съпредседател на здравния комитет на Американската камара.

Друга мярка е да се пристъпи към изцяло дигитално здравеопазване.

"Цялостно, а не на парче. Да има пътна карта за пациента, история на заболеваемостта на пациента. Финансирането е изключително важно и трябва да се подобри. Средните нива в ЕС около 10% от БВП и ние в нашия доклад предлагаме алтернативни варианти, които показват как да стане това", каза още Тончева. 

Докладът е представен пред Министерството на здравеопазването и Българския фармацевтичен съюз, предстои неговото обсъждане.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК